Ingezonden persbericht



p e r s b e r i c h t

Amsterdam, 21 januari 2009

Nu lesmateriaal bij alle winnaars, gefinancierd door Stichting Lezen

Om het onderwijs aan te moedigen alle boeken die de Woutertje Pieterse Prijs hebben gewonnen op school te bespreken worden in het voorjaar van 2009 lestips gemaakt bij de bekroonde boeken waarvoor nog geen lesmateriaal beschikbaar is. Stichting Lezen financiert het materiaal en een bijbehorend affiche, ontworpen door Hans Verlaat. De lestips worden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Alle lestips worden gratis beschikbaar gesteld via www.woutertjepieterseprijs.nl.

De boeken

Bij de volgende boeken verschijnt in de eerste vier maanden van dit jaar lesmateriaal: Annetje Lie in het holst van de nacht van Imme Dros, winnaar in 1988; Lieveling, Boterbloem, van Margriet Heymans, winnaar in 1989; De dame en de neushoorn van Anne Vegter en Geerten ten Bosch, winnaar in 1990; Anderland van Paul Biegel, winnaar in 1991; Juffrouw Kachel van Toon Tellegen, winnaar in 1992; Het boek van Bod Pa van Anton Quintana, winnaar in 1996; Zwart als inkt van Wim Hofman, winnaar in 1998; Bezoekjaren van Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, winnaar in 1999; Ik ben Polleke hoor! van Guus Kuijer, winnaar in 2003; Waar is de taart van Thé Tjong-Khing, winnaar in 2005; Bijna jarig van Harrie Geelen en Imme Dros, winnaar in 2006.

Meer lestips

Dankzij de financiële steun van Stichting Lezen maakten Van Duin en Van Hest in 2007 volgens hetzelfde concept al lestips bij de serie heruitgaven van prijswinnende boeken onder de titel 'Schatkist van de Jeugdliteratuur' uitgegeven door De Volkskrant en Querido. Hetzelfde deden zij dankzij Uitgeverij Van Goor bij Josja Pruis, waarmee Harm de Jonge in 2007 de twintigste Woutertje Pieterse Prijs won, en dankzij Leesgoed bij Verkocht van Hans Hagen, het winnende boek van 2008. Al deze lestips zijn beschikbaar op www.woutertjepieterseprijs.nl.

Continuïteit

Leesgoed heeft aangegeven borg te willen staan voor continuïteit, door in ieder geval ook lestips te financieren en publiceren bij de boeken die in 2009 en 2010 de Woutertje Pieterse Prijs zullen winnen. Ook dit materiaal zal weer door Van Duin en Van Hest geschreven worden. Het wordt, evenals de lestips bij Verkocht van Hans Hagen, gratis beschikbaar gesteld op www.leesgoedplus.eu, en vervolgens gepubliceerd in Leesgoed.

De Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs werd opgericht in 1988 met het doel jaarlijks een Nederlandstalig kinder- of jeugdboek met opvallende en/of vernieuwende kwaliteiten te bekronen. Op 5 maart 2009 wordt de tweeëntwintigste winnaar bekend gemaakt en de prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van E 15.000,-, uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. De jury is als volgt samengesteld: Femke Halsema, fractievoorzitter voor GroenLinks in de Tweede Kamer, voorzitter, Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Karel Berkhout, redacteur jeugdliteratuur NRC Handelsblad, Irma Boom, ontwerper en Annemie Leysen, recensent jeugdliteratuur De Morgen en voormalig docent Nederlands aan de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven. De Woutertje Pieterse Prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting LIRA.