3 ,5 procent meer loon en 13e maand voor 500.000 zorgmedewerkers

21/01/2009 09:23

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV eist bij de cao-onderhandelingen in de zorg 3,5 procent loonsverhoging en wil afspraken met werkgevers maken om te komen tot een dertiende maand. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zet de vakbond scherp in bij de onderhandelingen, die vanaf deze week van start gaan. In totaal vallen bijna vijfhonderdduizend werknemers onder drie grote cao's in de zorg.

De zorgsector heeft te kampen met een dubbele vergrijzing. Mensen worden steeds ouder en het groeiende aantal ouderen vraagt steeds meer zorg. Tegelijkertijd komen er minder schoolverlaters op de arbeidsmarkt, waaruit de gezondheidszorg moet putten.

Op dit moment werkt bijna een miljoen mensen in de zorg. Bijna vijfhonderdduizend medewerkers vallen onder een van de drie grote cao's, waarvoor vanaf deze week de onderhandelingen starten. Het gaat om de cao's Ziekenhuizen, Gehandicaptenzorg en Geestelijke Gezondheidszorg.

Naar verwachting moet er de komende vijftien jaar nog een half miljoen medewerkers bijkomen om de toenemende vraag naar zorg te kunnen opvangen. Om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken voor huidig en toekomstig personeel, maakt Abvakabo FNV zich sterk om te komen tot stevige afspraken.








ABVAKABO FNV