Gemeente Oost-Gelre


21 januari 2009


--Persbericht-

Minimabeleid Meer Mee-Doen succesvol
Betere voorlichting en een pro-actieve benadering leidt tot meer gebruik van regelingen

De nieuwe aanpak van de gemeente Oost Gelre wat betreft het minimabeleid is succesvol. Dat blijkt uit de resultaten over het afgelopen half jaar. Uit cijfers blijkt dat meer mensen met een laag inkomen gebruik maken van de regelingen. Vooral door de betere voorlichting en een pro-actieve benadering door de gemeente zijn meer mensen op de hoogte van de regelingen.

In 2008 is ongeveer 450 keer een regeling aangevraagd vanuit Meer Mee-Doen. In 2007 was dit 266 keer. Een toename dus van bijna 70%. Alleen al op de participatieregeling is het aantal aanvragen van 79 in 2007 gestegen naar circa 195 aanvragen in 2008. Meer dan een verdubbeling dus. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat één aanvrager meerdere regelingen kan aanvragen. In de voorlichting werkt de gemeente nauw samen met (vrijwillige) organisaties, zoals Maatschappelijk Werk, scholen en sportverenigingen.

Meedoen
In oktober 2008 is Meer Mee-Doen!! van start gegaan. Hiermee kunnen mensen met een laag inkomen meedoen aan sport, cultuur en andere activiteiten op het gebied van maatschappelijke participatie. Ook voor kinderen zijn er veel mogelijkheden: E 300,- per jaar per kind om te kunnen sporten, lid te worden van een vereniging of bijvoorbeeld muziekles te volgen. Maar ook kunnen kinderen uit gezinnen met een laag inkomen gratis zwemles volgen tot en met het halen van diploma A of gratis naar de peuterspeelzaal.

Verder heeft de gemeente nog een vergoeding per jaar voor mensen met een chronisch ziekte of handicap en 65-plussers en een regeling voor de vervanging van bijvoorbeeld de koelkast of wasmachine. Kinderen op het voortgezet onderwijs kunnen een huiswerkcomputer aanschaffen. Tot slot biedt de gemeente ook een collectieve ziektekostenverzekering met aantrekkelijke kortingen en extra's aan via Menzis.

Eindejaarsuitkering
Eind 2008 was er een éénmalige eindejaarsuitkering van E 50,- voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm. De bekende cliënten en bekende overige minima kregen deze E 50,- automatisch. Dit waren 281 huishoudens. Daarnaast hebben nog 269 huishoudens de eindejaarsuitkering ontvangen. Een deel van deze groep heeft ook automatisch de uitkering ontvangen, omdat zij bijvoorbeeld kwijtschelding hadden gekregen in 2008. De overigen hebben een aanvraag ingediend. In totaal hebben dus 550 huishoudens de eindejaarsuitkering ontvangen.

Meer Mee-Doen in 2009
Alle inspanningen van de gemeente zijn gericht op dat ene doel: mensen die er recht op hebben in de gelegenheid stellen ondersteuning aan te vragen. Laagdrempelig en met zo weinig mogelijk administratieve rompslomp. Meer Mee-Doen betekent dan ook meer doen met het geld dat beschikbaar is. En daardoor ook de mogelijkheid om meer mee te doen in de maatschappij. Ook in 2009 zal de gemeente acties ondernemen om mensen de er recht op hebben te attenderen op de regelingen uit het minimabeleid. Mensen die in 2008 al een toekenning hebben gekregen voor de regelingen krijgen uiterlijk in maart 2009 automatisch bericht van de gemeente.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie van de gemeente Oost Gelre, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 393552.
-----------------------
VERTROUWELIJK


---- --