European Union



Brussel, 21 januari 2009

Europese Groep Ethiek (EGE) vraagt Europese Commissie ethische principes te verankeren in het landbouwbeleid

De Europese Groep Ethiek heeft vandaag een gesprek gehad met Mariann Fischer Boel, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, en heeft toelichting gegeven bij de belangrijkste aanbevelingen die zijn vervat in het advies van de groep over de ethische implicaties van de laatste landbouwtechnologische ontwikkelingen.

Op verzoek van Commissievoorzitter Barroso heeft de EGE in december advies uitgebracht over de ethische implicaties van de laatste landbouwtechnologische ontwikkelingen, dit in het licht van de nieuwe uitdagingen en kansen die zich aandienen in de Europese landbouw. De groep heeft besloten om zich vooral te richten op landbouwtechnologieën en methoden voor de primaire productie van voedsel van plantaardige oorsprong.

Uit het advies blijkt duidelijk dat de EGE zich ervan bewust is dat innovatie in de landbouw moet worden gestimuleerd, wil men de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden. Maar de groep beseft eveneens dat technologieën alleen geen definitieve oplossing bieden voor de uitdagingen die de moderne landbouw in de EU en wereldwijd te wachten staan.

De nadruk wordt gelegd op de noodzaak van een geïntegreerde visie en dito aanpak inzake landbouwtechnologie opdat bij de ethische toetsing van de implicaties van een nieuwe technologie zowel de productie- als de opslag- en distributieprocessen in aanmerking worden genomen. De groep beschouwt de doelstellingen 1) voedselzekerheid, 2) voedselveiligheid en 3) duurzaamheid als hoogste prioriteiten en basisbeginselen voor elke landbouwtechnologie.

Uitgaande van dit ethische kader doet de EGE in zijn advies ook aanbevelingen over een groot aantal onderwerpen zoals: de herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU; een effectbeoordeling van landbouwtechnologieën; het recht op voedsel; duurzame landbouwtechnologieën; voedselveiligheid; biodiversiteit in de landbouw; instandhouding van de bodemkwaliteit en van de watervoorziening; biobrandstoffen; genetisch gemodificeerde gewassen; onderzoek in de landbouwwetenschappen; beleidsvorming in de sector akkerbouw; wereldhandel in landbouwproducten; intellectuele eigendomsrechten; eerlijke concurrentie en "verticale monopolies"; voedselprijzen; maatschappelijke aspecten; inspraak van het publiek; verantwoordelijkheid van de EU-burgers; voedselafvallen, enz.

Achtergrond

De Europese Groep Ethiek (EGE) is een onafhankelijke, pluralistische en multidisciplinaire instantie, bestaande uit vijftien door de Commissie aangestelde deskundigen, die tot taak heeft advies uit te brengen over ethische kwesties.

Het uitgebrachte advies, het volledige persbericht en de ledenlijst kunnen worden geraadpleegd op de website van de EGE:

http://ec.europa.eu/european_group_ethics/index_en.htm