Ingezonden persbericht


Persbericht

Europese uitgaven met Visa kaarten in 2008 groeien met dubbele cijfers

Eindhoven, 21 januari 2009 - Visa Europa, de toonaangevende Europese betaalkaartenmaatschappij, maakt vandaag bekend dat de consumentenuitgaven met Visa-kaarten in het boekjaar 2008 met 10,3% zijn gestegen.

Peter Ayliffe, Chief Executive van Visa Europa: 'Het aanhoudende succes van Visa Europa in deze moeilijke economische omstandigheden is het bewijs van de kwaliteit van onze dienstverlening aan banken, winkels, bedrijven en consumenten in Europa.'

'Het gebruik van onze debet betaalkaart bij transacties in Europa is met bijna 11% gestegen. De consument gebruikt inmiddels bij 7 op de 10 aankopen deze kaart. Hieruit blijkt dat betalingen met contant geld en cheques bij de kassa straks tot het verleden behoren. Consumenten zien steeds vaker in dat de debet betaal kaart een veilig en eenvoudig alternatief is voor contant geld', aldus Ayliffe.

Innovatie blijft voor de Europese onderneming een essentieel element voor het aanhoudende succes en de constante groei. De e-commercecijfers laten een significante groei zien. Het aantal online transacties bij de kerstinkopen in de decembermaand lag 24% hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Innovatieve producten zoals de Visa one-time code kaart, Visa prepaidkaarten, Visa payWave 'contactloze' kaarten en de mobiele betalingstechnologie laten eveneens zien dat de organisatie graag investeert in de Europese betalingsmarkt. Het biedt hiermee de consument betalingswijzen die gemakkelijker en veiliger zijn. De afgelopen drie jaar investeerde Visa op jaarbasis gemiddeld 87 miljoen euro in ontwikkeling van nieuwe producten en onderzoek naar betalingstechnologieën.

Een van de belangrijkste investeringen van de afgelopen jaren was het in Europa gerealiseerde en geëxploiteerde processing platform. Met dit technisch meest geavanceerde, goedkoopste en snelste Europese kaartverwerkingssysteem verwerkte Visa Europa in 2008 13% meer transacties met een totaal van 6,4 miljard. Ayliffe: 'De toegevoegde waarde van ons Europees processing platform bleek wel uit het gemak waarmee dit systeem functioneerde tijdens de drukste koopdag voor de kerst, toen het 731 transacties per seconde moest verwerken. Het dagtotaal bedroeg toen 24,5 miljoen transacties met een waarde van 1.4 miljard euro.'

Ayliffe: 'Het is nu tien jaar geleden dat de euro werd ingevoerd en een jaar geleden dat voor SEPA de doelstelling werd geformuleerd om de consument een goed functionerend betalingssysteem te bieden met alle betalingsmiddelen, inclusief credit- en debet betaalkaarten. Visa Europa schaart zich volledig achter deze SEPA-doelstelling, omdat Europa daarmee een uitgelezen kans krijgt om over te stappen van contante betalingen naar efficiëntere betalingswijzen.'

Geheel in lijn met SEPA en de wens van de Nederlandse consument naar een veilig betaalproduct staat voor Visa ook de lancering van de eigen debet card V PAY op de Nederlandse markt in 2009 centraal. Michiel Wielhouwer, Country Manager Benelux Visa Europa: 'Skimming komt op de Nederlandse markt helaas nog steeds voor en neemt zelfs toe terwijl uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse consument juist een veilig- en betrouwbaar debet product wil. Onze V PAY kaart voldoet aan deze wens en is een uitstekend instrument om veilige transacties te garanderen en zonder dat skimming mogelijk is. V PAY is voor de Nederlandse banken hét product om dit voor hun klanten te realiseren.'

# # # #

Overzicht resultaten Nederland, 2007 - 2008

% increase
Visa cardholder expenditure at point of sale
¤2.4 billion
11%
Number of point of sale transactions
23.8 million
7.4%
Visa cardholder expenditure (point of sale and cash) ¤2.9 billion
9.8%
Average transaction value at point of sale
¤103.3
> 3.4%
Point of sale transactions per average card
11.7
5.3%
Point of sale spend per average card
¤1.206
Number of Transactions
26.4 million
6.6%
Number of credit cards

1.7 million

3.7%

Over Visa Europa
Er zijn ruim 360 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van ¤ 1,3 triljoen in de twaallf maanden voorafgaande aan juni 2008. 11,4% Van alle consumentenaankopen in Europa wordt met een Visa kaart gedaan.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.600 Europese banken wordt beheerd, welke is verenigd in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc.

Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken, hun klanten en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/Plus betaalautomaatnetwerk één van werelds grootste netwerken dat in meer dan 170 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl.

-----------------------------------

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: Bex*communicatie, Peter van Kessel
Telefoon: 040 294 52 52
E-mail: visa@bexcommunicatie.nl