Bijzondere restauratie op landgoed Bartimeus in Doorn


Vermeulen Kassenbouw Groessen blaast monumentale bouwwerken nieuw leven in

21-1-2009, 20090119 -- De historische moestuin van Bartimeus, organisatie voor blinde en slechtziende mensen in Doorn, ondergaat op dit moment een volledige renovatie. Enkele monumentale bouwwerken zijn inmiddels herbouwd of worden gerestaureerd. Gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht is er op 21 januari bij wanneer op feestelijke wijze het hoogste punt wordt bereikt van de bijzondere perzikenkas.

De moestuin van het landgoed Bartimeus heeft in de loop der tijd al verschillende doelen gediend. Oorspronkelijk voorzag de moestuin in de 18de eeuw de bewoners van landgoed 't Zand in Doorn van eten. Binnenkort wordt het een werk, rust- en ontmoetingsplek voor bewoners van Bartiméus en inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Onder leiding Van Hogevest Architecten Amersfoort is er bijzonder plan ontwikkeld, dat door de provincie Utrecht is gehonoreerd met een subsidie. Vermeulen Kassenbouw in Groessen kreeg de opdracht om enkele oude bouwwerken nieuw leven in te blazen.
De vijgenkas uit 1870 wordt volledig in oude stijl gerestaureerd. "Dat betekent dat het bestaande glas wordt gereinigd en opnieuw wordt geplaatst'', vertelt Ronald van Haren van Vermeulen Kassenbouw Groessen. "Deze herplaatsing gebeurt volgens de ouderwetse stofverf/kittechniek. Daar waar mogelijk wordt het bestaande staal gereinigd en hergebruikt of blijft het in de constructie staan en wordt het ter plaatse bewerkt. Niet meer te restaureren of ontbrekende onderdelen van de staalconstructie worden door een smid naar het oude model nagemaakt."
De druivenkas en perzikenkas worden op exact dezelfde locatie in de oude vorm opnieuw opgebouwd. De druivenkas wordt ingericht als snoezelkas, waarin de meervoudige beperkte cliënten de natuur van dichtbij kunnen ervaren. De perzikenkas wordt ingericht en hersteld als kweekkas, waarin cliënten werkzaamheden zullen uitvoeren.Tenslotte worden de kweekbakken gerestaureerd.
Vermeulen Kassenbouw Groessen heeft een jarenlange ervaring in het werken met glas en staalconstructies. Het vakmanschap is ook doorgedrongen tot de architectuur. Vermeulen is namelijk nog een van de weinige kassenbouwers die kennis heeft van en ervaring met het werken met gebruikte materialen in de kassenbouw. Van Haren: "Inmiddels hebben we enkele fraaie bouwwerken mogen realiseren samen met diverse architecten. Ook dit is een prachtig project om aan te mogen werken. We zijn er trots op.''
De vereniging Bartimeus/Sonneheerdt zorgt voor sponsorwerving en subsidie voor de Stichting Bartimeus.





Ingezonden persbericht