Budgetuitvaarten niet altijd zo budget als het lijkt


Goedkope uitvaart volgens Leusdense ondernemer achteraf vaak duurder dan gepland

LEUSDEN, 20090121 -- In economisch moeilijke tijden wordt er (logisch) ook op uitvaartkosten gelet. Sinds enige tijd bestaat er daarom een landelijk werkende organisatie die met een aantal aangesloten uitvaartondernemers een zogenaamde "budgetuitvaart" aanbiedt. Toch kleven hier volgens uitvaartondernemer Freek Zwarteveen uit Leusden de nodige bezwaren aan. Het blijkt namelijk dat in de praktijk er nogal wat toeslagen bijkomen als de uitvaart niet geheel volgens de gestelde voorschriften en regels wordt ingevuld. "Dit wil niet zeggen dat de bij deze aangesloten organisatie uitvaartondernemers niet terzake kundig zijn of minder betrokken," meent Zwarteveen. "Het geeft alleen stof tot nadenken of een zichzelf respecterende organisatie zich op deze manier wil profileren".

Middelgrote en kleinere uitvaartondernemingen werken veelal in een bepaalde regio. Dat is voor nabestaanden plezierig omdat de uitvaartbegeleiders bekend zijn met plaatselijke gebruiken en tradities; de begraafplaatsen en crematoria goed kennen en veelal een goede band hebben met lokale instellingen zoals huisartsen, kerken en horecagelegenheden. Hierdoor kan per situatie "maatwerk" geleverd worden voor een waardevol, onvergetelijk afscheid.

Zwarteveen: "Onze organisatie begeleidt, organiseert en verzorgt al decennia lang uitvaarten met uiterst zorgzame begeleiding, waarbij de persoonlijke wensen centraal staan. Juist door de regionale bekendheid kan het antwoord op iedere vraag gegeven worden en waar nodig aangevuld met ideeën en adviezen. Op www.zwarteveen.nl kunt u hier een indruk van krijgen. De tarieven zijn helder en transparant. Zonder financiële verrassingen achteraf."

Toeslagen

Een aantrekkelijk basistarief kan volgens Zwarteveen een reden zijn om tot de keus te komen van een "budgetonderneming". Bij het bespreken van een budgetuitvaart dient de opdrachtgever echter heel goed op de volgende toeslagen te letten die naderhand worden doorberekend:

- Bespreken en regelen van de uitvaart bij de aanvrager thuis inplaats van op het kantoor van de onderneming;
- het bespreken en regelen buiten kantooruren;
- als er gekozen wordt voor een plek van opbaren van de overledene op een andere
dan voorgeschreven locatie (dus ook thuis);
- het vervoer naar een andere dan voorgeschreven locatie;
- het vervoer van de overledene buiten kantooruren;
- de laatste verzorging;
- ieder extra bezoek bij de overledene in het rouwcentrum;
- wanneer de uitvaart op zaterdag plaatsvindt;
- als de uitvaart plaatsvindt op een tijd die de opdrachtnemer niet goed uitkomt;
- het houden van de afscheidsbijeenkomst op een andere locatie dan voorgeschreven.

"In de praktijk blijkt een budgetuitvaart inderdaad budget, maar achteraf meestal wel veel duurder dan gepland," meent Zwarteveen. "Opdrachtgevers dienen zich goed te realiseren dat ze bijvoorbeeld pas maandagochtend contact kunnen zoeken met zo 'n budgetorganisatie als het overlijden van een dierbare bijvoorbeeld vrijdagavond thuis plaatsvindt."


Een vergelijkend overzicht vindt u op onze site.
www.zwarteveen.nl