Laatste maand Utrecht rond 1900 door de ogen van Anthony Grolman


UTRECHT, 20090121 -- Tot 28 februari aanstaande zijn de originele werken van aquarelist Anthony Grolman nog te bewonderen in Het Utrechts Archief. Van de vele honderden aquarellen die Grolman rond 1900 van de stad maakte, stelde Het Utrechts Archief een speciale selectie samen die nog tot eind februari te bewonderen is.

De tentoonstelling Utrecht rond 1900 door de ogen van Anthony Grolman toont originele aquarellen, tekeningen en foto's. Op deze manier ziet de bezoeker karakteristieke plaatsen in Utrecht, die voor een deel verdwenen zijn.

Grolman leefde in een tijd waarin het stadsbeeld van Utrecht snel veranderde. Rond 1900 werd de provinciehoofdstad een steeds belangrijker knooppunt van spoor-, land- en waterwegen. Door de groeiende bevolking werden nieuwe buitenwijken aangelegd. En in het hart van de stad werden straten, huizen, bedrijven en winkels vergroot of soms afgebroken om plaats te maken voor nieuwe plannen. Deze veranderingen en ontwikkelingen heeft de Utrechtse kunstenaar Anthony Everhardus Grolman (1843 - 1926) in honderden tekeningen en aquarellen vastgelegd. Zijn heldere kleuren en oog voor details springen hierbij in het oog. Dat maakt hem tot een belangrijke documentalist die als tijd- en stadsgenoot laat zien hoe Utrecht er rond 1900 uitzag.

De bezoeker waant zich in een kijkdoos wanneer hij rondstruint in deze tentoonstelling en krijgt hierbij het gevoel terug te zijn aan het begin van de 20e eeuw.
Tegelijkertijd verscheen bij de tentoonstelling het prachtige en rijk geïllustreerde boek Grolmans Utrecht. De stad rond 1900, geschreven door Jetty en Paul Krijnen (Uitgeverij THOTH). Een historische schets van de sociale en stedenbouwkundige ontwikkeling in Utrecht tussen 1870 en 1910 door de ogen van de kunstenaar.

Op dinsdagmiddag 17 februari van 13.30-15.00 uur, wordt voor de kinderen de workshop Stad in waterverf georganiseerd, ¤ 5 (incl. materiaalkosten). Net als de schilder Grolman kunnen kinderen aan de slag om een mooie schildering te maken van een bijzondere plek in de stad. Papier en penselen liggen voor ze klaar om. De kinderen kunnen dan hun heden vastleggen voor hun toekomst.

Tot aan het einde van de tentoonstelling, zaterdag 28 februari, organiseert Het Gilde Utrecht een stadswandeling, die leidt langs plekken die deze kunstenaar in de stad schilderde. Elke zaterdag van 10.30 - 12.00 uur (reservering post@gildeutrecht.nl of 030-2343252 ma-vr 14.00-16.00 uur).





Het Utrechts Archief