Gedichtendag in Zeeland


Dichters en `stapelaars' op Scheldemond College

VLISSINGEN, 20090121 -- Donderdag 29 januari, landelijke Gedichtendag, organiserende dichters Jan J.B. Kuipers, Theo Raats, Thom Schrijer en André van de Veeke, bijgestaan door zanger-gitarist Robbert Jan Swiers, een poëzieoptreden voor twee vierde klassen VWO van het Scheldemond College in Vlissingen. Ook leerlingen werken mee aan het gevarieerde programma.

Het programma omvat vijftig minuten en wordt voor de twee klassen apart uitgevoerd, om 14.00 uur en om 14.50 uur. Na een korte inleiding beginnen de dichters met een parodie op het thema `Dichter des Vaderlands'. Dan volgt in snelle opeenvolging een voordracht van telkens één gedicht door één dichter, afgewisseld met muziek.

Het is de bedoeling dat daarna de leerlingen in actie komen met `stapelgedichten'. Stapelgedichten ontstaan door, in dit geval, eerste regels van gedichten uit de bundel Zeeuws Dicht op verrassende wijze te verbinden. Onder leiding van hun docenten bereiden de leerlingen dit in groepjes voor. Onder enig voorbehoud presenteren zij hun resultaten op de middag zelf.

Uit een activiteitenlijst van Poetry International blijkt dat Zeeland niet overloopt van aan Gedichtendag gewijde activiteiten. De bijdrage op Scheldemond, m.m.v. de Stichting Zeeuws Licht en het literaire tijdschrift Ballustrada, is bedoeld om middelbare scholieren met poëzie in aanraking te brengen. Als de opzet in Scheldemond slaagt volgen in de toekomst andere scholen.





Stichting Zeeuws Licht