Bijzondere soorten sake bij Roppongi op IJburg Amsterdam


AMSTERDAM, 20090121 -- Bij Roppongi, Japanse lifestyle en delicatessen in Amsterdam, kunnen fijnproevers en mensen met een passie voor lekker eten nu terecht voor een goede kwaliteit sake. Sinds een paar maanden is het assortiment rijstwijn uitgebreid met een aantal soorten bijzondere sake. Allemaal behoren ze tot de zogenaamde junmai-sake, rijstwijn waaraan tijdens het brouwproces geen alcohol is toegevoegd. De wijn wordt van een speciale rijstsoort gemaakt waarvan de rijstkorrels worden gepolijst. Hoe meer de rijst gepolijst is hoe hoger de kwaliteit van de sake. Daarom wordt hij koud gedronken. Er worden regelmatig sake-workshops gegeven bij Roppongi.

Dankzij de inspanningen van Simon Hofstra, de grootste importeur van sake in Europa, heeft de godendrank uit Japan inmiddels een plek in Nederland veroverd. Roppongi verkoopt met trots een aantal van zijn beste sake soorten, waaronder een junmai daiginjo "Ai". Deze is van de allerhoogste kwaliteit, omdat de rijstkorrel voor meer dan 50% is weggepolijst en er geen alcohol is toegevoegd. De brouwerij waar deze sake wordt gemaakt heeft een geschiedenis van 380 jaar.

Dan is er ook nog een sparkling sake met een lichte bubbel die met gemak de plaats van prosecco kan innemen, al heeft het een lager alcoholpercentage van 7%.

Daarnaast zijn er ook een aantal interessante sake soorten van "Yoigokochi", sake-importeurs met een studie Japanse taal en cultuur achter de rug. Tijdens hun jarenlange verblijf in Japan hebben zij een netwerk opgebouwd van kleine sake-brouwerijen. Zo is er een bijzondere junmai, de Ine Mankai, gemaakt van rode rijst met een zoete, rokerige smaak. De brouwerij wordt gerund door een vrouw en dat mag zelfs anno 2009 als héél bijzonder beschouwd worden.

Op de wijnkaart van een aantal toprestaurants in ons land vind je nu een aparte sake-kaart. Zowel restaurant Librije als restaurant Oud Sluis schenken de drank en er zullen in de toekomst nog meer gelegenheden bijkomen. Want naast het feit dat sake lekker smaakt bij een Japanse maaltijd is het ook een goede begeleider van niet-oosterse gerechten. Een heerlijke combinatie is sake met kaas, Frans of Nederlands.





Roppongi