Holocaust Memorial Day 2009


Animo voor Holocaust Memorial Day blijft toenemen

TILBURG, 20090115 -- Het aantal scholen, universiteiten, hogescholen, musea en herdenkingscentra dat in 2009 deelneemt aan de Holocaust Memorial Day is explosief gestegen sinds de Verenigde Naties in 2005 een oproep deden om rond de officiële bevrijdingsdatum van Auschwitz ( 27 januari 1945) via educatie de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden te herdenken. Naar schatting nemen dit jaar 7500 scholieren en studenten deel aan Holocaust Memorial Day activiteiten. Daarmee doet Nederland mee aan een trend die in veel Europese landen waar te nemen is.

Met het oog op de toekomst luidt het thema dit jaar De Overdracht. Scholieren en studenten gaan tussen 23 en 30 januari met overlevenden in gesprek en verdiepen zich in workshops in het meest gruwelijke waartoe de mens in staat is: het plegen van genocide.

Holocaust Memorial Day levert een bijdrage aan de waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme.

Het programma is te vinden op www.holocaust-memorial-day.nl.

De jaarlijkse HOLOCAUST MEMORIAL/NATIONALE AUSCHWITZ HERDENKING met kranslegging, van het Nederlands Auschwitz Comité, is op zondag 25 januari om 11.30 uur in het Wertheimpark in Amsterdam.

De Holocaust Memorial Day is in Nederland een gezamenlijk initiatief van het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies (CHGS), het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) en de Cidi Jongeren Organisatie (CiJO).
___________________________________________________________________________
Voor meer informatie neemt u contact op met Maria van Haperen (CHGS) via 06-52027605 of m.van.haperen@niod.knaw.nl.





Centrum voor Holocaust en Genocidestudies en Nederlands Auschwitz Comité