Ingezonden persbericht


Portret van aartsbisschop Desmond Tutu in

CNN's Revealed

CNN volgt Tutu bij zijn mondiale strijd tegen onrechtvaardigheid

Aartsbisschop Desmond Tutu is zonder twijfel hèt icoon van vrede en vergevingsgezindheid in het post-apartheids tijdperk in Zuid-Afrika. Tutu voerde campagne voor economische sancties en geweldloze oppositie tegen segregatie in de 70-er en 80-er jaren in zijn vaderland en werd beloond met de Nobelprijs voor de Vrede in 1984. Hij werd de eerste zwarte leider van de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika.

Tutu was niet altijd even populair en had veel vijanden in de tijden van rassenonlusten, maar zijn geloof en vertrouwen in de goedheid van de mens hielp hem door deze periode heen. Tutu's religieuze en morele normen en zijn gerespecteerde status maakte hem bij uitstek geschikt om deel te nemen aan de TRC - Truth and Reconciliation Commission - een instituut dat de overgang van Zuid-Afrika naar een nieuw democratisch tijdperk versoepelde met een zeer simpel concept: vergeving in ruil voor de waarheid.

Vandaag de dag heeft Tutu zijn aandacht verlegd naar de mondiale gemeenschap en zet hij zich in voor verschillende internationale vraagstukken. Hij is een krachtige en betrokken medestander wanneer het gaat om het gevecht tegen onrechtvaardigheid, van Zimbabwe tot Tibet.

Het CNN programma 'Revealed' volgt Tutu bij de lancering van zijn nieuwe project: The Elders (de ouderen). Peter Gabriel en Richard Branson brachten in de zomer van 2007 een groep oud-staatsmannen samen, waaronder Nelson Mandela en Graca Machel, allen met de statuur om conflictsituaties te beteugelen en indien nodig "de koppen tegen elkaar te slaan." CNN volgt Tutu op zijn reis naar Darfur, Soedan waar hij samen met Jimmy Carter regeringsvertegenwoordigers en hulpverleners ontmoet.

CNN's Revealed gaat op zoek naar de drijfveer achter Tutu's geloof, kracht en charisma. CNN vergezelt hem wanneer hij als voorganger van god zijn volgelingen leidt tijdens een eucharistieviering in St. George's Cathedral in Kaapstad en tijdens een bezoek aan een lokaal weeshuis, een kinderziekenhuis en een ontmoeting met pop star Annie Lennox - die zijn hulp inroept bij het AIDS vraagstuk.

Revealed

Het maandelijkse CNN programma Revealed biedt inzicht biedt in de innerlijke belevingswereld van 's werelds meest briljante denkers, creatieve kampioenen en inspirerende leiders. CNN reist mee en volgt hen in de aanloop naar een belangrijk moment in hun professionele leven. De prominenten zijn meestal bij het grote publiek al bekend door artikelen die verschijnen in de media en door TV optredens. Toch lijken ze vaak mysterieus en ongrijpbaar. CNN probeert deze personen te doorgronden en de kijker inzicht te bieden in hun levensstijl, hun passies, hun inspiratie, hun werk en hun motivatie.

Revealed met Desmond Tutu duurt een half uur en wordt uitgezonden op:

Woensdag 21 januari om 19.30 uur

Zaterdag 24 januari om 22.00 uur

Zondag 25 januari om 19.30 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht