Gemeente Utrecht

Feestelijke opening fototentoonstelling 'In het wild!'

'In het wild!' is een serie foto's die een inkijk geeft in het leven van mensen met een beperking. Op 21 januari wordt deze fototentoonstelling feestelijk geopend door wethouder Cees van Eijk. De tentoonstelling is te zien bij Burgerzaken van de gemeente Utrecht en wordt georganiseerd door de gemeente Utrecht in samenwerking met Stichting Disability Affairs.

In Nederland heeft ongeveer 12% van de bevolking een beperking. Wethouder Cees van Eijk is trots op de tentoonstelling. "Deze foto's vertellen het verhaal van een grote groep, die niet altijd even zichtbaar is. Ze maken duidelijk dat je ook met een beperking gewoon midden in de maatschappij staat en daar zonder belemmeringen in moet kunnen meedraaien."

De fototentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Agenda 22. De gemeente Utrecht werkt sinds 2007 samen met de belangenorganisaties voor mensen met een beperking aan de uitvoering van dit project. Agenda 22 is gebaseerd op 22 regels voor gelijke rechten voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke, psychiatrische beperking of chronische ziekte, ontwikkeld door de Verenigde Naties. Uitgangspunt is dat alle mensen, mét en zonder beperkingen, deel moeten kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. Dat is een recht, geen gunst.

Agenda 22 houdt in dat er geen sprake meer is van 'speciaal' beleid voor 'speciale' mensen, maar dat beleid en de uitvoering daarvan voortaan altijd rekening houdt met álle mensen. De gemeente Utrecht wil dat inwoners mét een beperking zónder belemmeringen mee kunnen doen aan het fysieke, sociale, culturele en maatschappelijke leven.

Om Agenda 22 goed uit te kunnen voeren werkt de gemeente Utrecht intensief samen met de belangenorganisaties: SOLGU, MEE, Cosbo Stad Utrecht, Cliëntenbelang Utrecht en Platform GGZ Utrecht. Samenwerking met deze organisaties is een cruciaal onderdeel van Agenda 22.

'In het wild!' is de komende maand te zien bij de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen aan de de Arthur van Schendelstraat 500. De opening vindt plaats op woensdag 21 januari, om 17.00 uur.