International Film Festival Rotterdam
38th International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2009

PERSBERICHT 17 januari 2009

· Online kaartverkoop gestart
· IFFR slotfilm: Pasolini's Machan
· 400 filmmakers naar Rotterdam

Het International Film Festival Rotterdam vertoont vanaf 21 januari tot en met 1 februari circa 300 lange films en 400 korte films. Bijna 400 filmmakers en ongeveer 2500 filmprofessionals uit hele wereld komen voor het filmfestival naar Rotterdam. Het festival opent woensdagavond 21 januari met buitenprojecties op markante gebouwen en met de openingsfilm The Hungry Ghosts van Michael Imperioli. Na de slotfilm Machan van Uberto Pasolini op zaterdagavond 31 januari eindigt het festival met de inmiddels uitverkochte Volkskrantdag op zondag 1 februari. Zie voor het festivalprogramma en informatie over kaartverkoop www.filmfestivalrotterdam.com.

Geslaagde start online kaartverkoop
De online kaartverkoop is in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 januari zonder problemen begonnen. Het kaartverkoopsysteem, waarvoor het IFFR samenwerkt met Topticket Line, kon de grote belangstelling vlot verwerken. Inclusief de in voorverkoop uitgegeven tickets voor onder meer de Volkskrantdag, waren zondagmiddag 18 januari bijna 90.000 tickets verkocht. Dit aantal is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Dinsdag 20 januari om 9.00 uur start ook de verkoop aan de festivalkassa's in de Doelen (ingang Kruisplein). Aan de kassa zijn voor alle festivalfilms in beperkte mate kaarten beschikbaar, ook voor zeer gewilde als Slumdog Millionaire en Gomorra.

Filmmakers naar Rotterdam
Bijna 400 filmmakers komen naar Rotterdam om hun films aan het publiek te presenteren. Daaronder zijn alle Tiger Award-genomineerden; de met retrospectieven geëerde filmmakers Paolo Benvenuti, Jerzy Skolimowski en Peter Liechti; de Tiger Awards Juryleden Kornel Mundruzco (Delta) en Yesim Ustaoglu (Pandora's Box), meester-filmmakers als Raúl Ruiz (Nucingen Haus), Andrey Khrzhanovsky (Room and a Half), Jonas Mekas (Lithuania and the Collapse of the USSR), Claire Denis (35 Rhums), Jean-Claude Brisseau (À l'aventure), Garin Nugroho (Under the Tree), Adoor Gopalakrishnan (Climate for Crime) en jonge talentvolle makers als Albert Serra (El cant dels ocells), Raya Martin (Now Showing, Next Attraction), Enrique Rivero Huerta (Parque vía), Jaime Rosales (Bullet in the Head), Amat Escalante (The Bastards), Wang Liren (Tattoo) en Yang Jin (Er Dong).
Bij de premières van hun films worden onder meer verwacht de acteurs Georgina Verbaan (Oogverblindend), Egbert-Jan Weeber (Bollywood Hero), Michiel Huisman (Unmade Beds) en Johanna ter Steege (Last Conversation). Tijdens de finale van Hollywood in de Klas jureren onder meer Carice van Houten en Erik van Muiswinkel de door schoolkinderen gemaakte korte films.

Voetbal en Isabella Rossellini op buitenschermen
In het kader van het themaprogramma Size Matters over de alomtegenwoordigheid van beeldschermen, zijn films te zien op de gevels van drie hoge gebouwen (het Maaspoort-gebouw van Nationale Nederlanden aan het Weena, het gebouw van Robeco aan de Coolsingel en het gebouw Hofpoort aan het Hofplein) van 21 januari tot en met 1 februari tussen 18.00 tot 01.00 uur. De (zwijgende) films van Guy Maddin (Canada), Carlos Reygadas (Mexico) en Nanouk Leopold & Daan Emmen (Nederland), tonen onder meer een voetbalwedstrijd en een ode aan Edison met in de hoofdrol Isabella Rossellini.

Praten over film in zaalgesprekken, Super Q&A's, Headquarters en Walk 'n Talk Show
De honderden zaalgesprekken die ook deze editie plaatsvinden, krijgen een grote broer. Van 22 tot en met 30 januari worden in 'Super Q&A's' filmmakers nog eens extra aan de tand gevoeld door schrijver en publicist Bas Heijne of Cool Politics-oprichter Farid Tabarki. De dagelijkse talk show Headquarters gepresenteerd door Mieke van de Linden en Gabriëlle Provaas start, van 22 tot en met 29 januari, om 18.00 in het Robeco Film Café in de Rotterdamse Schouwburg. Op 24, 28 en 30 januari vertrekt om 17.00 uur vanuit de Rotterdamse Schouwburg de Walk 'n Talkshow, een wandeling langs beeldschermen in het centrum van Rotterdam, toegelicht door onder meer de Belgische filosofe Ann Meskens (28 jan) en historicus Han van der Horst (30 jan.)

IFFR Slotfilm 2009: Machan
Het IFFR 2009 wordt zaterdagavond 31 januari, in aanwezigheid van regisseur Uberto Pasolini, afgesloten met zijn speelfilmdebuut Machan, een speelse komedie vrij gebaseerd op de waargebeurde verdwijning in Beieren van 23 uit Sri Lanka afkomstige mannen. Om aan een leven in de slums te ontkomen, lieten zij zich als fictief handbalteam uitnodigen naar Duitsland. Pasolini produceerde verschillende films, waaronder The Full Monty (1997), bekroond met vele internationale prijzen. Machan is Pasolini's debuut als regisseur.
Voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm Machan, in de Grote Zaal van de Doelen, worden de winnaars van de KPN Publieksprijs voor hoogst gewaarde festivalfilm en de Dioraphte Prijs voor beste Hubert Bals Fonds-festivalfilm bekend gemaakt.

Tiger Releases op Cinemalink.tv
International Film Festival Rotterdam en Cinemalink.tv (een initiatief van Cinemien Film & Video Distributie, ABC Distribution en Homescreen) gaan een samenwerking aan op het gebied van online filmvertoningen. Vanaf 15 januari 2009 zijn naast het reguliere aanbod, vijftien filmtitels van voorgaande IFFR-edities te koop en te huur op Cinemalink.tv. Deze titels, allen ondersteund door het Hubert Bals Fonds, zijn ook verschenen op het IFFR DVD-label Tiger Releases. Het gaat om onder meer de Indonesische speelfilm Opera Jawa, Tiger Award-winnaar 25 Watts (Uruguay) en Walking on the Wild Side (China).
Zie: www.cinemalink.tv

NPS Micromovies via bluetooth op mobiele telefoon
De NPS heeft zeven talentvolle filmmakers uitgedaagd een korte film van circa 2 minuten te maken voor de mobiele telefoon, de zogenaamde 'Micromovies'. De NPS Micromovies gaan op maandag 26 januari om 16.00 in Lantaren/Venster op het IFFR in première, als onderdeel van het programma Size Matters. Alle filmmakers zijn op de première aanwezig om via hun eigen mobiele telefoons de filmpjes aan de bezoekers, via bluetooth, aan te bieden. De NPS Micromovies zijn vanaf 26 januari op verschillende festivallocaties gratis op de mobiel te downloaden via speciale Bluetooth hotspots. Daarnaast zijn de filmpjes via Uitzending gemist op mobiel te bekijken. De Micromovies, gemaakt door Quirine Racké & Helena Muskens, David Lammers, Gerald van der Kaap, Colette Bothof, Yael Assaf & Yafit Taranto en Hesdy Lonwijk) zijn met steun van het Stimuleringsfonds tot stand gekomen.
Zie: www.micromovies.nps.nl/

(einde persbericht)

Noten aan de redactie,