Ingezonden persbericht

rwi

'Publiek-Privaat Ondernemerschap: de wijk aan het werk'

21 januari 2009, 13.30-17.00 uur in Rotterdam

Nicis Institute en de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) nodigen u op 21 januari a.s. van harte uit voor de startconferentie Publiek-Privaat Ondernemerschap: de wijk aan het werk'. De bijeenkomst vindt plaats in het Scheepvaartcollege te Rotterdam, in aanwezigheid van minister Van der Laan (WWI).

Onderwerp is de vraag hoe private partijen - op basis van hun zakelijke belangen - betrokken zijn of kunnen worden bij het bevorderen van werkgelegenheid en ondernemerschap voor bewoners van aandachtswijken. De RWI heeft hier vorig jaar (op verzoek van minister Vogelaar) een advies over uitgebracht: De wijk Inc.; ondernemerschap en arbeidsparticipatie in aandachtswijken (met onderliggende analyse van praktijkvoorbeelden door Nicis Institute). Het advies bepleit slimme, innovatieve deals en coalities tussen bedrijfsleven, projectontwikkelaars, gemeenten, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en bewoners. Hiermee kunnen de bedrijvigheid en werkgelegenheid - en daarmee ook de leefbaarheid - in de wijken toenemen.

De wijk aan het werk
Het belang van werk voor de bewoners van aandachtswijken, vooral de jongeren, is groot.
Eén van de factoren die de wijken interessant maakt voor het bedrijfsleven is het onbenutte arbeidspotentieel. Veel wijkbewoners die nu niet werken, willen graag aan de slag. Uit een analyse van de RWI en Nicis Institute blijkt dat de onvrijwillige werkloosheid in aandachtswijken hoger ligt dan gemiddeld in Nederland. Van degenen die geen werk hebben, wil in de aandachtswijken één op de drie graag aan de slag. Gemiddeld in Nederland is dat één op de vier.

De gevolgen van de huidige kredietcrisis hebben inmiddels ook hun weerslag in de reële economie. Dit levert een ogenschijnlijke tegenstelling op van bedrijven die dringend personeel nodig hebben en bedrijven die personeel moeten ontslaan. Dit vormt een mogelijk dilemma voor de aanpak van werkloosheid in de aandachtswijken, een dilemma dat verdere aandacht behoeft.

Publiek-private allianties
Het staat vast dat bedrijven, woningcorporaties en gemeenten veel te winnen hebben bij verbetering van de arbeidsmarktsituatie in de wijken. Voor gemeenten en rijksoverheid is het de uitdaging om de omstandigheden en voorwaarden zo te verbeteren, dat het aantrekkelijk wordt voor private partijen om juist in die wijken te gaan investeren. Hoe kunnen publieke en private partijen elkaar vinden voor werk en ondernemerschap in de wijk? Hoe wordt een projectencarrousel voorkomen? Waar ligt de regie? En hoe gaat het verder? De conferentie, de pilots met 8 gemeenten en een masterclass zijn concrete acties rondom het thema onbenut arbeidspotentieel.

Voor wie?
De conferentie is bedoeld voor bestuurders (directies/MT), lokaal bedrijfsleven met een belang in de wijk en (senior) beleidsmakers van ministeries, woningcorporaties en ketenpartners zoals ROC's, UWV en CWI. Ook de projectleiders wijkenaanpak, GSB-coördinatoren en de leden van de economische en sociale pijler zijn van harte welkom.

Aanmelden startconferentie

()

Programma

Dagvoorzitter Eva Kuit

13.30 - 14.00 uur
Ontvangst met koffie & thee

14.00-14.05 uur
Opening

14.05-14.35 uur
Presentaties van drie sprekers:

- Pieter Jan Biesheuvel, voorzitter Raad voor Werk en Inkomen
- Bedrijfsleven
- Wetenschap

14.35-15.00 uur
Reacties van publieke en private partijen, interactie met zaal

15.00-15.45 uur
Presentatie praktijkvoorbeeld, interactie met zaal

15.45-16.15 uur
Interview met minister Van der Laan

16.15-17.00 uur
Korte afsluiting gevolgd door netwerkborrel

Nicis institute

()

Laan van N.O. Indië 300
2593 CE Den Haag Postbus 90750
2509 LT Den Haag
T +31 (0)70 344 09 66
F +31 (0)70 344 09 67
info@nicis.nl
www.nicis.nl
()

Raad voor Werk en Inkomen
Oranjestraat 4
2514 JB Den Haag
Postbus 16101
2500 BC Den Haag
T +31 (0)70 789 07 89
F +31 (0)70 789 07 90
info@rwi.nl