Gemeente Zijpe


2009-01-21 Zijpe AED Proof


Na maanden van inventarisatie en organisatie is het moment nu aangebroken:
Zijpe is AED-proof!!!
In de periode tussen het aannemen van de motie door de gemeenteraad in december 2007 en het realiseren van een AED-Proof Zijpe in januari 2009 is er door een grote groep mensen hard gewerkt.

Zo is er een werkgroep geïnstalleerd, is het aanbod aan AEDs dat in de gemeente aanwezig was geïnventariseerd en zijn de juiste locaties voor de, nog aan te schaffen AEDs gezocht. Vervolgens zijn de AEDs aangeschaft en geplaatst. Een actueel overzicht van de AEDs in de gemeente zal vanaf medio januari via de gemeentelijke website en Het Zijpernieuws worden gepubliceerd. Om de AEDs te kunnen bedienen hebben ruim 400 Zijpenaren een reanimatie training gevolgd. Een fantastische opkomst! In kantines, dorpshuizen en sporthallen leerden mensen reanimeren en om te gaan met de AED om zo de overlevingskans van slachtoffers van een hartstilstand te vergroten.

Namens de gemeente danken wij alle inwoners van Zijpe die zich op enigerwijze hebben ingezet voor het project. Zonder vrijwilligers was het zeker niet gelukt!!

Om uw geheugen wat op te frissen: een AED, een Automatische Externe Defibrillator, is een apparaat dat de hartactie van het slachtoffer van een hartstilstand registreert. Aan de hand van computergestuurde protocollen geeft het de hulpverlener (s) gesproken opdrachten. Met behulp van een AED kan een getrainde leek bij ongeveer 50% van de slachtoffers het hart met een defibrillatieschok het eigen hartritme en de pompkracht teruggeven. Directe basale reanimatie en defibrillatie binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand bieden, zo blijkt uit onderzoek, een overlevingskans van 50 tot 70%.

Ondanks alle inspanningen is het AED project nog niet volledig afgerond. Om te zorgen dat vrijwilligers op de hoogte worden gesteld van het moment en de locatie van een hartstilstand wordt er op dit moment door het Regionale Veiligheidsbureau in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een alarmsysteem opgezet. Dit systeem zal via een sms bericht op de mobiele telefoon opgeleide vrijwilligers laten weten waar het slachtoffer en de dichtstbijzijnde AED zich bevinden. Wanneer het alarmsysteem operationeel is zal dit via de media bekend worden gemaakt.

Voor meer informatie kunt u via de mail (m.schouten@zijpe.nl) of telefonisch (0227-574224) contact opnemen met Michelle Schouten van de Gemeente Zijpe.