Gemeente Zijpe


2009-01-21 Meer energie, minder stress en meer vrije tijd, de mantelzorgmakelaar regelt 't


Iedere dag zorgen er in Nederland ruim twee miljoen mensen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of andere naaste. Deze onbetaalde zorg, die vaak uit nood is geboren, heet mantelzorg. Lang niet alle mantelzorgers zijn zich bewust van de taken die zij op zich nemen. Misschien bent u zélf wel mantelzorger!

Door het regelwerk dat bij deze zorgtaken komt kijken, hebben veel mantelzorgers steeds minder tijd voor hun eigen agenda. Bovendien kost het geven van mantelzorg veel energie en is de emotionele druk vaak hoog. Dit vergroot de kans op overbelasting, waardoor mantelzorgers soms zelf ziek worden. In de regio Kop van Noord-Holland kunnen

mantelzorgers kosteloos een beroep doen op de diensten van de mantelzorgmakelaar.

Voor iedere unieke mantelzorgsituatie wordt nagegaan welke regeltaken de mantelzorgmakelaar kan overnemen om de mantelzorger te ontlasten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

* Zoeken naar een bij u passende oplossing in de zorg voor de zieke.
* Organiseren van persoonlijke hulp op maat, zoals vervoer, opvang en woningaanpassingen

* Schrijven van bezwaarschriften

* Bemiddelen over de afstemming van werk en zorgtaken thuis met werkgevers.

* Ondersteunen bij het verkrijgen van indicaties (CIZ, WMO)
* Uitzoeken van wettelijke regelingen, voorzieningen (b.v. logeeropvang)

Eén op de tien werknemers is ook mantelzorger en heeft dus eigenlijk twee banen. Een combinatie die niet altijd soepel loopt. Niet alleen om de daadwerkelijke zorg en het werk te plannen, maar ook vanwege het regelwerk dat er bij komt kijken. Veel instanties zijn immers alleen bereikbaar tijdens kantooruren. Juist hier ervaren mantelzorgers het gemak en de tijdsbesparing die de mantelzorgmakelaar oplevert.

Bent u benieuwd naar wat de mantelzorgmakelaar voor u kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op met mantelzorgmakelaar Ingrid Pieterse van de kop van Noord-Holland, telefoonnummer: 072-5627618, e-mail info@mantelzorgmakelaar.nl of bezoek voor meer informatie de website www.mantelzorgmakelaar.nl