Nieuw-Vlaamse Alliantie


Quota Nederlandstalige liedjes op VRT-radio (21/01/09)

Vlaams volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois is blij dat de VRT meer Nederlandstalige liedjes op de radio zal laten horen. De VRT legt zichzelf daartoe quota op. Voortaan moet 10% van de liedjes op Radio 1 in het Nederlands zijn. Op Radio 2 is dat 25%. Dit is een goede zaak voor de Nederlandstalige artiesten en voor de heel grote groep Vlamingen die houden van het Nederlandstalige lied, in welk genre dan ook, stelt Geert Bourgeois. De VRT is een publieke omroep en moet er zijn voor alle zes miljoen Vlamingen.

Als Vlaams minister van Media ijverde Geert Bourgeois steeds voor meer Nederlandstalige muziek op de VRT-radiozenders. Zijn vraag was zeker niet ongegrond, zo bleek. Een rapport van de Vlaamse Regulator voor de Media van vorige zomer wees uit dat Radio 1 slechts 6 procent van de zendtijd besteedde aan Nederlandstalige liedjes. Ruim de helft daarvan werd bovendien s nachts uitgezonden. Omwille van deze slechte cijfers stelde Geert Bourgeois voor om in de volgende VRT-beheersovereenkomst quota voor Nederlandstalige liedjes vast te leggen.

De VRT beloofde toen beterschap. En dat lijkt de omroep ook waar te gaan maken, nu de VRT zichzelf quota oplegt. Dit is absoluut een stap in de goede richting, zegt Geert Bourgeois. Meer Nederlandstalige muziek op onze Vlaamse radiozenders sluit perfect aan bij het groeiende aanbod aan Nederlandstalige groepen. De revival van de Nederlandstalige muziek in Vlaanderen is onmiskenbaar. De groeiende publieke belangstelling is navenant.

Quota voor Nederlandstalige muziek zijn volgens de N-VA-volksvertegenwoordiger ook een antwoord op de toenemende dominantie van het Engelstalige aanbod. Voor de zangers, muzikanten, producenten, componisten en tekstschrijvers van Nederlandstalige liedjes zijn ze ook een welgekomen duwtje in de rug. Zij behoren tot een niet onbelangrijke economische sector in Vlaanderen. Meer Nederlandstalige muziek zorgt voor meer werk in de Vlaamse muziekindustrie. Dit initiatief past perfect binnen het plan Vlaanderen in Actie, dat in Vlaanderen meer jobs wil creëren en van Vlaanderen tegen 2020 een economische topregio wil maken, besluit hij.

Met de invoering van quota voor Nederlandstalige liedjes staat de openbare omroep zeker niet alleen in Europa. Quota gelden al in Frankrijk, Italië, Scandinavië en ook in de Franse Gemeenschap. De Franse Gemeenschap verplicht de RTBF om 40 procent Franstalige muziek uit te zenden over alle radiostations heen en 30 procent per radiostation. Zelfs de commerciële radiozenders in de Franse Gemeenschap moeten aan deze laatste verplichting voldoen.

Auteur:
Geert Bourgeois
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be