Nieuw-Vlaamse Alliantie


Overdadig geweld in videospelletjes (21/01/09)

De commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement stemde vandaag over een betere bescherming van minderjarigen tegen blootstelling aan overdadig geweld in videospellen. Ze roept de lidstaten op om gebruik te maken van het Europees classificatiesysteem dat garandeert dat minderjarigen niet worden blootgesteld aan spellen die ongeschikt zijn voor hun leeftijdsgroep. Ook moeten de lidstaten hun wetgeving aanpassen om de verkoop van de meest gewelddadige videogames aan minderjarigen te verbieden.

Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA): "Videospellen zijn een generatie- en grensoverschrijdend fenomeen. Ze hebben steeds vaker een inhoud die op volwassenen gericht is, terwijl ze toch voor jongeren toegankelijk zijn. Om te vermijden dat kinderen worden blootgesteld aan de meest gewelddadige games, is het van belang dat er een verplicht leeftijdsclassificatiesysteem komt in heel Europa en dat de toepassing ervan in elke lidstaat bij wet wordt geregeld."

In 2003 werd het "Pan European Games Information age rating system" (PEGI) ingevoerd, een zelfregulerend rating systeem dat producenten op vrijwillige basis hebben afgesloten. In verschillende lidstaten, waaronder België, wordt het "PEGI rating system" al toegepast, maar dient het enkel ter informatie voor de consument. België heeft evenwel nog steeds geen specifieke wetgeving ter zake goedgekeurd.

De parlementsleden stellen ook dat de symbolen waar het PEGI rating systeem gebruik van maakt, moeten worden vereenvoudigd zodat ze duidelijk verstaanbaar zijn voor kinderen en hun ouders. Wat online videospellen betreft, moeten er betere filters komen zodat ouders kunnen voorkomen dat hun kinderen via het internet alsnog met schadelijke inhoud worden geconfronteerd. De commissie wijst ook op de gevaren van "chatrooms" waar jongeren via sommige games voor uitgenodigd worden. Tot slot wordt aan de Europese Commissie gevraagd om met wetgevingsvoorstellen te komen, die een einde moeten maken aan praktijken waarbij jongeren via commerciële online spelletjes geld wordt afgetroggeld.

Noot aan de redactie

1. De inkomsten uit videogames (consolespellen, spellen voor draagbare spelcomputers, pc-spellen en online spellen) bedroegen in 2006 meer dan 6,3 miljard euro, wat de markt voor videogames half zo groot maakt als de Europese muziekindustrie en groter dan de filmindustrie.

2. Finland, Griekenland, Italië, Letland, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Litouwen hebben een specifieke wetgeving met betrekking tot leeftijdsclassificatie vastgesteld.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu