Platform Biologica


BioVak breekt records op eerste dag
21 januari 2009

De BioVak beurs, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt in Zwolle, blijkt ten opzichte van vorig jaar in omvang verdrievoudigd. De beurshal telde vandaag 154 standhouders, drie keer zoveel als vorig jaar. Er zijn veel innovaties, veel proeverijen, en ook een rij levende koeien. Het leverde tezamen een fraaie beursvloer op.

Het openingsdebat, dat voorafging aan de officiele opening, trok een volle zaal: 450 bezoekers, waaronder veel boeren en tuinders. Opvallend was, dat er dit jaar ook veel gangbare boeren en tuinders onder de bezoekers waren. Vandaag en morgen worden maar liefst 50 workshops gegeven. Op de meeste landbouwbeurzen draait alles om machines. Maar hier draait het om praten, praten, praten, constateerde dagvoorzitter Aart van Cooten. De BioVak is in de eerste plaats een ontmoetingsplek en een plek om kennis uit te wisselen.

In het afgeladen openingsdebat van de Vakgroep Biologische Landbouw kwamen meerdere sprekers aan het woord. Hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg sprak over het succes van multinfunctionele boerderijen. Hij waarschuwde voor overheidsregulering van de groene en blauwe diensten. 'Als de overheid dat gaat reguleren, wordt het een nachtmerrie. Boeren kunnen dat beter onderling regelen, door een centrale kassa in te richten en zelf criteria op te stellen voor de verdeling.'

Jaap Hoek Spaans sprak over samenwerkingsverband Landzijde, dat hij in Noord-Holland heeft opgezet met 100 biologische producenten. Hij pleitte voor samenwerkingsverbanden. Via 1 loket, 1 factuur, 1 communicatiestijl kun je markt veel beter bereiken. En dat gaat niet ten koste van individualiteit: integendeel, de diversiteit van de bedrijven komt ten goede aan het collectief.

Ook Martin Wiersema, van de Vakgroep Biologische Landbouw, en Arie van den Brand, voorzitter van Biologica, kwamen aan het woord. Van den Brand benadrukte dat de economisch crisis de biologische sector juist ontzettend veel kansen biedt. "Veel mensen zijn het zat om gebakken lucht te kopen. De biologische landbouw heeft een lange traditie van echte dingen verkopen. Dat spreekt aan."

Een woordvoerder van LTO sprak zijn vreugde uit over het grote aantal jonge mensen in de biologische landbouw. "Bij de meeste boerenbijeenkomsten is 70% van de bezoekers boven de 50. Hier is 70% van de bezoekers onder de 50."

Ferme kritiek was te horen tijdens het publieksdebat, van een bezoeker, horecamanager bij het Openluchtmuseum in Arnhem. "De horeca is klaar voor de biologische landbouw, maar de biologische landbouw is niet klaar voor de horeca. We hebben geen vertrouwen in jullie continuiteit. Wij denken heel simpel: "Als je geen kunstmest gebruikt, kun je geen continuiteit garanderen." Jullie hebben nog steeds een imagoprobleem, de grijze sokken. En jullie zijn onzichtbaar. Jullie zijn moeilijk te vinden. Jullie hebben geen goede vertegenwoordiger bij Sligro, Macro, etc. Daardoor blijven veel commerciele kansen liggen. En ik denk dat er heel veel commerciele kansen zijn."