NVA


Persbericht
Amersfoort, 21 januari 2009

Federatie FIDIN laakt idee hypotheekadvies door notaris

Kans op belangenverstrengeling

In een vraaggesprek in het Financieele Dagblad van vandaag zegt Erna Kortlang, voorzitter van de beroepsorganisatie voor notarissen, dat de notaris bereid is meer te doen aan fraudebestrijding. In ruil daarvoor wil ze graag iets terug hebben. Zo denkt zij aan een vaste prijs voor het opstellen van verkoop- en leveringsaktes, maar ook aan het adviseren over hypotheken.

Volgens haar hebben mensen vaak geen benul van de werkelijke kosten van hun hypotheek en van hun hypotheekbemiddelaar. De notaris kan de ogen openen. Met deze stellingname gaat mevrouw Kortlang eraan voorbij dat in de loop van dit jaar volledige transparantie van beloning en kosten zal gelden, zoals is vastgelegd in het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen. De transparantie van beloning van de adviseur is daarin sinds 1 januari bij wet geregeld, de kostentransparantie van de aanbieders per 1 juli van dit jaar.

Gezien de grote belangstelling voor hypotheekadvies zoals deze kennelijk bij het notariaat aanwezig is, achten wij het onrustbarend als notarissen nu al op een of andere manier hypotheekadvies zouden geven, zonder daarvoor over een vergunning en benodigde deskundigheid te beschikken. Federatie FIDIN, het federatieve samenwerkingsverband van NBVA en NVA, maakt zich dan ook ernstige zorgen over de lichtzinnigheid waarmee de voorzitter van de beroepsorganisatie over hypotheekadvisering denkt.

Het vak van hypotheekadviseur is net als het notariaat een volwaardig beroep, dat je er niet `even bij' doet. Mevrouw Kortlang geeft er met haar stellingname blijk van, niet inhoudelijk op de hoogte te zijn van wat hypotheekadvisering is en wat daarbij komt kijken. Notarissen zijn niet opgeleid voor hypotheekadvisering en het ontbreekt hen aan de benodigde infrastructuur. Deze is noch in hun eigen bedrijfsvoering noch in hun bedrijfstak aanwezig.

Zelfs als een notaris over de juiste opleidingen en vergunningen zou beschikken en aan alle wettelijke eisen voldoen, ziet FIDIN grote bezwaren in hypotheekadvisering door de notaris. Ongewenste belangenverstrengeling dreigt immers als de adviserende notaris tevens de hypotheekakte opstelt en passeert.

Noot voor redactie (

NVA