Ministerie van Buitenlandse Zaken



Beantwoording vragen van het lid Pechtold over de opname van gedetineerden om Guantánamo Bay te sluiten (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2009/01/Beantwoording-vragen-van-het-lid-Pechtold-over-de-.html) 21-01-2009 |

Samenvatting:

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold over Guantànamo Bay. Deze vragen werden ingezonden op 24 december 2008 met kenmerk 2008Z10303 / 2080908610.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister van Justitie,
Dr. E.M.H. Hirsch Ballin

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie op vragen van het lid Pechtold (D66) over de opname van gedetineerden om Guantànamo Bay te sluiten.

Vraag 1
Is het waar dat Duitsland en Portugal gevangenen van interneringskamp Guantànamo bay willen opnemen om op deze wijze sluiting van het kamp te bespoedigen?1 (#ftn1)

Antwoord
Er is momenteel geen sprake van een aanbod van de Duitse of Portugese regering om ex-gevangenen van Guantànamo Bay op te nemen. Portugal heeft wel aangegeven binnen de EU van gedachten te willen wisselen over de opvang van de ex-gevangenen die niet in staat van beschuldiging zijn gesteld en bij terugkeer naar eigen land gevaar lopen.

Vraag 2
Wat vindt u van het initiatief van Duitsland en Portugal? Bent u bereid ook zelf gedetineerden op te nemen? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Het is aan nationale regeringen om te bepalen hoe om te gaan met een eventueel verzoek van de VS om ex-Guantànamo Bay gevangenen op te nemen. Nederland is niet voornemens dit te doen. Nederland steunt een snelle sluiting van Guantànamo Bay en ziet het als de verantwoordelijkheid van de VS om zorg te dragen voor een goede afwikkeling van de sluiting. Dat geldt voor eerlijke berechting van diegenen die na sluiting van Guantànamo Bay strafrechtelijk vervolgd zullen worden, en voor de repatriëring en opname van diegenen die zullen worden vrijgelaten, inclusief bescherming van hun mensenrechten.

Vraag 3
Is het waar dat de inkomende president Obama en de huidige minister van Defensie Gates van de Verenigde Staten een voorstel formuleren voor de sluiting van Guantànamo Bay?2 (#ftn2) Wordt de Europese Unie betrokken bij het opstellen van een dergelijk voorstel?

Antwoord
President Obama heeft voor zijn aantreden aangekondigd Guantànamo Bay zo snel mogelijk te willen sluiten. Hij heeft meteen na zijn inauguratie de militaire aanklagers gevraagd de zaken tegen de gevangenen in de detentiefaciliteit voor drie maanden te bevriezen. Het ligt in de verwachting dat zij aan dit verzoek zullen voldoen. Over de verdere wijze waarop de sluiting zijn beslag moet krijgen heeft de president nog geen uitspraken gedaan.

Vraag 4
Bent u bereid in Europees verband samen te werken met de Amerikanen aan sluiting van Guantànamo Bay? Bent u bereid hiertoe het initiatief te nemen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
Nederland is graag bereid om, o.a. in EU-kader, met de VS mee te denken over sluiting van Guantànamo Bay, bijvoorbeeld over mogelijkheden om opname van ex-gedetineerden in landen van herkomst of derde landen te faciliteren. Nederland is al actief betrokken bij de dialoog over internationaal-juridische vraagstukken over de eerlijke berechting van internationale terroristen en het belang van mensenrechten in de bestrijding van terrorisme.


1 de Volkskrant, 23 december 2008: 'Berlijn wil terreurverdachten'


2 www.nos.nl , 19 december 2008: 'Washington werkt aan sluiting Guantanamo'.


---