GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

Europarlementariërs steunen GroenLinks-rapport over Kosovo

Brussel, 21 januari 2009 - Het Europees Parlement is blij dat de Europese politie- en justitiemissie EULEX nu in heel Kosovo aan het werk is gegaan. Dat staat in een rapport van GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk dat vandaag is goedgekeurd door de buitenlandcommissie van het Europarlement. In het rapport wordt verder aangedrongen op nauwe betrokkenheid van de EU bij de ontwikkeling van Kosovo.

Kosovo heeft op 17 februari 2008 de onafhankelijkheid uitgeroepen tegen de zin van Servië. Tegenstanders van de onafhankelijkheid in het Europees Parlement wilden elke verwijzing naar de nieuwe staat en haar regering verwijderen, maar een overgrote meerderheid steunde de voorstellen van Lagendijk.

Rapporteur Lagendijk is blij met de uitslag van de stemming: "Met deze uitslag geeft het Europarlement groen licht aan de Europese ondersteuning van de jonge staat. Zoals ook in dit verslag staat is het heel belangrijk dat de EULEX in heel Kosovo aan het werk gaat. Daarmee wordt de dreigende opdeling van Kosovo in een overwegend Albanees zuiden en een Servisch noorden tegengegaan".

VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon heeft vorig jaar bij de Servische regering bedongen dat zij het verzet tegen EULEX op zou geven. De cryptische taal van het onderhandelingsresultaat wordt echter verschillend geïnterpreteerd door de Serviërs en de Kosovaren.

Lagendijk: "Belgrado gaat er vanuit dat EULEX statusneutraal moet opereren en dus niet de Kosovaarse soevereiniteit kan accepteren. Dit zou een onwerkbare situatie creëren, omdat EULEX zich dan bijvoorbeeld niet kan baseren op Kosovaarse wetten. EULEX heeft gelukkig een pragmatischer insteek. Met het rapport schaart het Parlement zich hier vierkant achter. Deze steun kan Kosovo goed gebruiken, omdat het niet zeker is of Servië zijn medewerking blijft geven".

Over twee weken stemt het voltallige Europees Parlement nog over het rapport om het definitief te maken.

-------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers