NCRV

Nationale Landschappen

Zuid-Limburg centraal in Nationale Landschappen

Donderdag 22 januari

Nederland 2, 19.55 uur

De NCRV-serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdeltaâs, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. Daartussendoor kom je kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, weidse poldergezichten en eeuwenoude boerderijen tegen. Deze grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen de landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf.

In de derde aflevering van Nationale Landschappen staat Zuid-Limburg centraal, het meest on-Nederlandse landschap van Nederland. Hier heeft de bijzondere bodem vol vruchtbare löss, Maasgrind, kalksteen en vuursteen de lange bewoningsgeschiedenis bepaald. Tussen de glooiingen en de steile hellingen van de beekdalen liggen de dorpen, stadjes, kastelen, kloosters en vakwerkboerderijen. Je zou bijna vergeten dat dit gebied, door de ligging midden in de grensoverschrijdende randstad Aken, Luik en Genk/Hasselt, één van de meest verstedelijkte gebieden in Nederland is. Hierdoor is niet veel ruimte voor schaalvergroting en intensivering. Daarom wordt gezocht naar combinaties met nieuwe activiteiten, van streekproducten, toerisme en recreatie. Dit vraagt bijzondere kennis en initiatieven. Landschapsbeheerder Edmond Staal laat zien hoe door allerlei nieuwe ontwikkelingen rond streekproducten de meerwaarde van het landschap wordt vertaald in een economische stroom die dat landschap kan onderhouden.