Vereniging Milieudefensie

22 januari Utrecht:

Lancering Eerlijke Bankwijzer

Amsterdam 24 december 2008 - Vanaf 22 januari kunnen consumenten op de website van de Eerlijke Bankwijzer een bank kiezen die bij hen past. Hier is te zien wat het beleid is van de Nederlandse banken op het gebied van milieu, mensenrechten, arbeidsomstandigheden, wapenhandel en -productie. De Eerlijke Bankwijzer wordt gelanceerd tijdens het symposium "Een duurzame financiële sector: Utopie?" in de Munt in Utrecht. Minister Wouter Bos van Financiën opent de bijeenkomst met een videoboodschap. Het is voor het eerst dat banken zijn onderzocht op alle terreinen van maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat de resultaten daarvan overzichtelijk op een website zijn samengebracht. De Eerlijke Bankwijzer geeft snel en duidelijk de scores van de banken op de verschillende terreinen.

Wat: lancering Eerlijke Bankwijzer tijdens symposium "Een duurzame financiële sector: Utopie?" Wie: Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib Met: videoboodschap minister Wouter Bos (Financiën) Waar: Koninklijke Nederlandse Munt (Geldmuseum), Leidseweg 90, 3531 BG Utrecht
Wanneer: donderdag 22 januari, 14.00 - 16.45 uur

De initiatiefnemers, Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib, willen met de Eerlijke Bankwijzer de druk op de banken vergroten. Zodat het geld dat rekeninghouders aan hen toevertrouwen op een duurzame en eerlijke manier wordt ingezet. Elk kwartaal wordt de Bankwijzer vernieuwd op basis van onderzoek dat controleert of de banken hun beleid ook echt toepassen in de praktijk.

Meer informatie en aanmelding symposium: Aanmelden via:
eerlijkebankwijzer@oxfamnovib.nl www.milieudefensie.nl