Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 12 januari 2009

Lezing Europees journalist van het jaar Nick Davies

Fact checking of copy-paste?

Nick Davies, onderzoeksjournalist bij onder meer The Guardian en Europees journalist van het jaar, zal op donderdag 22 januari aan de Universiteit van Tilburg een openbare lezing met discussie verzorgen. Onderwerp van gesprek zijn zijn verbluffende bevindingen over journalistieke praktijken.

In zijn opzienbarende boek Flat Earth News (2008) wijst Davies op de ontwikkelingen van een steeds corrupter wordende journalistiek. In de lezing aan de UvT gaat hij in op de misstanden binnen de Britse journalistiek, die ook in Nederland steeds vaker blijken voor te komen. Door commercialisering en multimedialisering ontstaat een enorme tijdsdruk. Redacties worden afhankelijk van nieuwsagentschappen, die hun feiten vaak niet verifiëren. De invloed van de PR-industrie op de redacties neemt onmiskenbaar toe.

Hoe kunnen journalisten nog aan eigen nieuwsverhalen toekomen? Hoe kun je als journalist de kwaliteit handhaven in deze 'magische wereld van de PR'? Op welke manier ga je om met informanten en met lekkende informatie?

Op deze en andere vragen gaat Davies tijdens zijn lezing in, waarna er voor het publiek gelegenheid is met hem in gesprek te gaan. Eén ding lijkt verzekerd: na het horen van de lezing zal het nieuws er nooit meer hetzelfde uitzien.

De lezing, onderdeel van de reeks 'Met het oog op de campus', is voor iedereen toegankelijk. Aanmelding (niet verplicht) kan via www.uvt.nl/cwl.

Met het oog op de campus' en is een samenwerkingsverband tussen KIM (Katholiek Instituut voor Massamedia), Fontys Hogeschool Journalistiek, Universiteitsblad Univers en het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing aan de Universiteit van Tilburg; financieel mede ondersteund door het Ministerie van OCW, het Stimuleringsfonds voor de Pers en de Stichting Democratie en Media.