Provincie Noord-Holland

Stelling van Amsterdam op Nederland 2

13-1-2009

De NCRV-televisieserie Nationale Landschappen brengt op donderdag 22 januari om 19.55 uur de Stelling van Amsterdam in beeld.

Nanette van Goor, van het Programmabureau Stelling van Amsterdam, neemt de kijker mee naar de meest bijzondere plekjes van de Stelling. Er worden verschillende forten bezocht en ondernemers van welness tot wijnhandel vertellen over de ervaringen met hun fort.

De tv-serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Deze grote verscheidenheid lijkt vanzelfsprekend, maar ontwikkelingen zoals woningbouw en de aanleg van industrieterreinen bedreigen de landschappen. In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Gebieden met een unieke combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. In de zesdelige tv-serie wordt bekeken wat deze gebieden zo bijzonder maakt en wat deze eretitel betekent voor de mensen die er wonen en werken.

Stelling centraal
In de aflevering van donderdag 22 januari staat de Stelling van Amsterdam centraal. Een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 42 forten. De Stelling is een kunstje van waterstaatkundig vernuft: indien de vijand zou komen, kon het land rondom de linie onder water worden gezet. Omdat de militaire functie pas in de jaren zestig van de vorige eeuw wegviel, is deze kring rond Amsterdam nog grotendeels intact. Van het open landschap wordt eveneens goed gebruikgemaakt, want de oude dijken en verbindingswegen zijn prachtige wandel- en fietspaden. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het behoud van de Stelling en zet zich in voor de publieke toegankelijkheid, restauratie, behoud van het landschap en ondernemen in de Stellingzone. Inmiddels zijn diverse forten en andere bouwwerken in gebruik als restaurant, theetuin, museum of natuurterrein.

Nieuwsredactie