Gemeente Binnenmaas

Boerderijenroute Hoeksche Waard

Vanaf 22 januari baden ruim 80 boerderijen, molens, kerken en andere karakteristieke panden weer in het licht van de schijnwerpers. Op 22, 23, 28, 29, 30 januari, 4, 5 en 6 februari vindt de verlichte boerderijenroute Hoeksche Waard plaats. Tussen zeven en tien uur s avonds worden de panden van alle deelnemers aangelicht.

Op vijftien adressen zijn bezoekers van harte welkom om zelf te ervaren hoe boerenbedrijvigheid, proeverijen, cultuurhistorie en creativiteit in de Hoeksche Waard met elkaar hand in hand gaan.

Vanaf 21 januari zijn de routeboekjes met routekaart en activiteitenoverzicht verkrijgbaar. Het setje is voor 2,50 te koop bij onder meer de VVVs in Oud-Beijerland, Strijen en Dordrecht, een aantal boekhandels en boerderijwinkels verspreid over de Hoeksche Waard én natuurlijk op de locaties die s avonds open zijn.

Activiteiten

De muzikale aftrap gebeurt op 22 januari bij boerderij/boerderijwinkel De Kikkershoek in Mijnsheerenland met het Shantykoor De Hoeksche Waard. De bewoners van de deelnemende boerderijen en overige locaties die open zijn bieden de bezoekers van hun verlichte boerderijenroute een interesssant programma.

Enkele krenten uit de pap zijn: een proeverij met Hoeksche Chips, een aardappeltest, bezichtiging van Holder trekkers en een fototenstoonstelling van boerderijen in de Hoeksche Waard.

Er zijn rondleidingen op boerenbedrijven, in de Dorpskerk van Westmaas en in het oudste gebouw van de Hoeksche Waard: de Hervormde Kerk in de Sint Antoniepolder. Ook bij twee van de zes aangelichte molens is men welkom: de Poldersche of Anthonymolen en het Korenmolencomplex van Goidschalxoord.

Met de route in de Hoeksche Waard wordt nu voor het vijfde jaar verlichte boerderijenroutes in Zuid-Holland georganiseerd.

Bij de realisatie werkt initiatiefnemer Boerderijenstichting Zuid-Holland samen met de Stichting Landelijk Erfgoed, LTO Noord afdeling Hoeksche Waard, de plaatselijke Molenstichtingen en de VVV Zuid-Holland Zuid.