Gemeente Borsele

Ondertekening opdracht archeologiebeleid

Negen Zeeuwse gemeenten, namelijk Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Tholen, geven gezamenlijk opdracht voor het opstellen van een eigen archeologiebeleid. Met dit beleid kunnen de gemeenten invulling geven aan de verplichting uit de Wet op de archeologische monumentenzorg. Het beleid maakt duidelijk hoe de gemeenten om willen gaan met archeologische bodemvondsten. Wethouder Vermue-Vermue van de gemeente Borsele ondertekent donderdag 22 januari namens de negen gemeenten, als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg archeologie en monumenten, de overeenkomst met Vestigia BV uit Amersfoort.

De Wet op de archeologische monumentenzorg is in 2007 ingevoerd. Op basis van deze wet moeten gemeenten bij het vaststellen van een bestemmingsplan rekening houden met de bekende, of te verwachten, bodemvondsten. De Vereniging van Zeeuwse Gemeenten uitte vorig jaar de wens om samen tot een vastgesteld archeologiebeleid te komen. De gemeenten hebben namelijk veel gemeenschappelijke aspecten, maar in het te ontwikkelen beleid wordt ook rekening gehouden met de onderlinge verschillen.

Na een openbare aanbesteding is de opdracht om een dergelijk beleid te ontwikkelen gegund aan Vestigia BV. De opdracht bestaat uit een inventarisatie van bekende en te verwachten archeologische waarden en van daaruit het opstellen van het gemeentelijke beleid. In dat beleid kunnen gemeenten, afhankelijk van hun specifieke situatie, hun eigen keuzes maken. Zo zou er aandacht kunnen zijn voor bepaalde archeologische perioden of voor themaâs zoals bewoning of economische activiteiten. De overeenkomst met Vestigia loopt tot uiterlijk 31 december 2011. Dan moet in alle deelnemende gemeenten het beleid zijn vastgesteld.