Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 09.30 uur

Utrecht, 22-01-2009

Onderzoek brand Groot Krakhorst afgerond

LEUSDEN De politie heeft het onderzoek naar de oorzaak van de brand in Groot Krakhorst afgerond. De oorzaak voor het ontstaan van de brand kon, ondanks het uitgebreide technische en tactische onderzoek, niet worden vastgesteld.

Op maandag 17 november 2008 rond 06.00 uur kregen brandweer en politie de melding dat er brand was uitgebroken in het multifunctioneel centrum Groot Krakhorst aan de Bolderikhof 18 in Leusden. Het hoofdgebouw bleek niet meer te redden en brandde geheel af. De nabijgelegen schaapskooi en varkensschuur konden worden gered. Omdat de oorzaak van de brand niet direct kon worden vastgesteld is hier onderzoek naar gedaan.

Er is een uitgebreid buurtonderzoek gedaan waarbij een groot aantal mensen zijn gehoord. Het ging hierbij om buurtbewoners, passanten, medewerkers van de brandweer, eigenaar en manager van het gebouw.

Tijdens het onderzoek zijn fotos van getuigen, die ter beschikking waren gesteld aan de politie, bij het onderzoek betrokken en is er onderzoek gedaan met een speurhond om eventuele aanwezigheid van brandversnellende middelen vast te stellen. De specialisten van de Forensische Opsporing hebben in het pand gezocht naar de oorzaak.

Hierbij is gebleken:

* Dat in de nabijheid aangetroffen doeken losgelaten polyester vezelmateriaal betrof en geen relatie had met de oorzaak van de brand

* Een vermeende brandhaard bij een deur/raam bleek veroorzaakt door een losgelaten afwateringsbalk die vanaf het dak naar beneden was gevallen.

* Bij de overige afwateringsbalken geen inbrandingspatronen werden waargenomen die je zou kunnen verwachten bij brandstichting.
* Metingen toonden aan dat er geen sprake was het gebruik van brandversnellende middelen.

* Fotomateriaal van een passant liet zien dat de vuurhaard zich bevond in het midden van het dak tot aan de nok.

Resumé

Het vuur heeft zich hoog in de nok ontwikkeld en dit beeld past bij een brand met een technische oorzaak, maar het valt ook niet uit te sluiten dat er op deze plaats op het dak een brandend voorwerp terecht is gekomen. Feitelijke aanwijzingen hiervoor werden echter niet aangetroffen.

Doorrijden na ongeluk

AMERSFOORT De politie is op zoek naar getuigen van een ongeluk op de kruising van de Nijverheidsweg Noord en de Zwaaikom. Het ongeluk vond plaats op maandag 19 januari, tussen 11.15 en 11.25 uur.

Een 22-jarige fietser uit Huizen reed over de Nijverheidsweg Noord, en wilde rechtdoor rijden. Op dat moment sloeg een zwarte Fiat Seicento rechtsaf, waardoor de fietser tegen de bijrijderskant van de auto aan klapte. De bestuurder van de Fiat is doorgereden. In eerste instantie leek het slachtoffer in orde, maar later werd een gat in zijn achterhoofd geconstateerd. Deze is in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gelijmd.

Het slachtoffer is geholpen door de bestuurder van een groene Toyota Corola, die vanaf de Zwaaikom aan kwam rijden. De politie komt graag in contact met deze man, de bestuurder van de zwarte Fiat Seicento, of andere getuigen. Deze kunnen zich melden bij de politie van district Eemland Zuid, op het nummer 0900 8844.

Jongens beboet voor inbraakpoging

AMERSFOORT Woensdagavond omstreeks 19.45 uur kreeg de politie een melding binnen, omdat een bewoner van de Van Bemmelstraat dacht dat drie jongens bij hem probeerden in te breken. Hij hoorde containers omvallen, en toen hij poolshoogte kwam nemen, renden de drie hard weg. Hij kon de jongens nog in de kraag vatten en wachtte op de politie, waar de jongens zijn aangehouden. De jongens, 14 jaar uit Amersfoort, 15 jaar uit Hoorn en 16 jaar uit Baarn, verklaarden aan het spelen te zijn, waarbij zij containers omgooiden. Twee jongens zijn naar huis gestuurd met een straf die afgehandeld wordt door Bureau HALT. De 15-jarige jongen uit Hoorn krijgt wel een boete. De ouders van de jongens zijn op de hoogte gesteld van het incident.