Provincie Limburg

Persberichten

Vastelaovendsposter 2009 van Frans Malschaert
De Sjeng Kraft Kompenei (SKK), de Provincie Limburg en de Media Groep Limburg hebben woensdag 21 januari de nieuwe kunstposter 'Vastelaovend in Limburg' gepresenteerd. In het Limburgs Museum in Venlo onthulden Odile Wolfs, gedeputeerde van Cultuur, en SKK-voorzitter Hans Reuser de naam van de kunstenaar. De vastelaovendsposter 2009 is ontworpen door Frans Malschaert.

Frans Malschaert is landelijk bekend als beeldend kunstenaar en theatermaker. In 1979 richtte hij in Sittard het Sirkeltheater met bijbehorend kunstencentrum op. Het genoot grote bekendheid en haalde in de jaren tachtig regelmatig de landelijk media vanwege een grensverleggende programmering.

Daarnaast verwierf Frans Malschaert bekendheid met zijn grote kunstobjecten van kubussen. In 1987 stond op het Museumplein in Amsterdam de Toren van Malschaert in het kader van het Holland Festival. Als schilder is hij vermaard om zijn portretten. Hoewel hij momenteel vanuit België werkt, is Frans Malschaert altijd verbonden geweest met Limburg. Met name de kleurigheid en de artistieke rebellie in de vastelaovend hebben hem in zijn werk als beeldend kunstenaar en theatermaker geïnspireerd.

De kunstposter 'Vastelaovend in Limburg' wordt voor de vierde maal uitgegeven. De drie vorige werken waren van de hand van achtereenvolgens Chrit Rousseau, Jack Poels en Toon Hermans.

De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en de Media Groep Limburg. Met als doel het positief uitdragen van de geest van de Limburgse vastelaovend. De poster was in 2006 vanaf het eerste moment een doorslaand succes. Aanvankelijk werd gestart met een oplage van 5.000 stuks, maar die was binnen een dag weg. Daarop zijn met spoed 25.000 exemplaren bijgedrukt. Van de poster 2007 en 2008 zijn er 75.000 verspreid. Ze zijn inmiddels in de weken voor carnaval een bekend beeld achter de ramen van de huizen, winkels, kantoren en cafés door heel Limburg.

Ook dit jaar zullen 75.000 exemplaren gedrukt worden. Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van de Media Groep Limburg, zullen in de Limburgse kranten bonnen komen te staan die recht geven op twee posters.

De distributie gaat op woensdag 28 januari aanstaande van start. Die dag staan ook de bonnen in de kranten, evenals de afhaaladressen.

22-1-2009 10:01