Ingezonden persbericht


5% Nederlanders wil binnen een jaar verhuizen

Eén op de twintig Nederlanders wil binnen een jaar verhuizen. Het aantal mensen dat aangeeft waarschijnlijk te gaan verhuizen is één op de tien. Gedurende het laatste kwartaal van 2008 daalt het percentage mensen dat gaat verhuizen gestaag. Dit blijkt uit de Verhuisindex van WoonKennis.

Deze verhuisgeneigdheidscijfers spreken berichten van vorige week tegen waarin gesteld werd dat de helft van de Nederlanders de komende 12 maanden zeker of waarschijnlijk gaat verhuizen. De cijfers van de Verhuisindex tonen aan dat hooguit 15% van de Nederlanders zeker of waarschijnlijk gaat verhuizen. Deze cijfers passen in het beeld dat de woningmarkt momenteel laat zien. Huizen staan steeds langer te koop, de verkoopaantallen van bestaande- en nieuwbouwwoningen dalen en huizenprijzen staan onder druk. De NVM spreekt in een landelijke advertentiecampagne voor het eerst sinds tijden weer over een echte kopersmarkt.

Percentage `zekere' verhuizers daalt De Verhuisindex is onderdeel van de Woonindex. Hierin wordt maandelijks met uniek onderzoek de stemming onder consumenten op woongebied gepeild. Uit de Vehuisindex blijkt de verhuisgeneigdheid van consumenten.

De groep consumenten die bevraagd wordt, is een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Het percentage consumenten dat aangeeft zeker te gaan verhuizen daalt in het laatste kwartaal iedere maand met 1%. Het percentage consumenten dat waarschijnlijk gaat verhuizen schommelt behoorlijk: 10% in oktober, stijgend naar 12% in november en een flinke daling naar 8% in december.

Verhuisindex
Oktober November December Gemiddelde over vierde kwartaal 2008 2008 2008 2008

Verhuisindex 11 10 8 10 Zeker 6% 5% 4% 5% Waarschijnlijk 10% 12% 8% 10% Bron: Woonindex, januari 2008

Uniek onderzoek
Om de stemming van de woonconsument met betrekking tot verhuizen, klussen en verschillende aankopen voor de woning in de tijd te kunnen volgen, bevraagt WoonKennis iedere maand 500 consumenten. Dit levert uniek onderzoek op dat maandelijks verwerkt wordt tot negen indexcijfers. Door deze resultaten naast elkaar te zetten, geeft de Woonindex de ontwikkelingen binnen de woonsector in één oogopslag weer.

De Woonindex bestaat uit de Woningkoopindex, de Woningverkoopindex, de Verhuisindex, de Verbouwindex, de Onderhoudsindex, de Verfraaiindex, de Interieurindex, de Energiebesparingsindex en de Tuinindex. Neem een WoonKennis Totaalabbonnement om deze indexen altijd te kunnen bekijken.

WoonKennis is een product van BouwKennis, uitgever van marktinformatie over de bouw-, installatie-, woon-, en vastgoedmarkt. De producten van WoonKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het strategisch beleid.