Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden meldt 1029 nieuwe cliënten

De gemeente Coevorden heeft 1029 nieuwe klanten aangemeld voor de collectieve zorgverzekering die de gemeente ook voor 2009 heeft afgesloten met Groene Land Achmea. Het gaat om verzekeringen voor mensen met een bijstandsuitkering, maar ook voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. De gemeente Coevorden heeft eind vorig jaar ruim 3000 mensen aangeschreven en daarnaast via publicaties geprobeerd de doelgroep te bereiken.

Van de nieuwe klanten die gebruik maken van de collectiviteit waren 967 al verzekerd bij Groene Land; 62 klanten hadden een zorgverzekering elders. De collectieve zorgverzekering heeft naast een basisverzekering met aanvullende pakketten ook het Gemeente Extra Plus Pakket voor zaken als een bril of eigen bijdragen voor bijvoorbeeld de thuiszorg of kraamzorg. Het gaat daarbij om kosten waarvoor mensen op dit moment een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand. Deelname aan de collectieve zorgverzekering kan honderden euro's per jaar voordeel opleveren.

Eigen risico

In het Gemeente Extra Plus Pakket is ook de vergoeding voor het eigen risico van maximaal
EUR 155,- opgenomen. Dit betekent dat deelnemers aan de verzekering over 2009 geen eigen risico meer hoeven te betalen. De eigen bijdrage die cliënten moeten betalen voor de WMO of AWBZ is ook in het pakket opgenomen. Van de nieuwe klanten die zich aangemeld hebben, zijn 602 deelnemers ouder dan 65 jaar. Door deze kosten ook te verzekeren is het voor mensen gemakkelijker om dergelijke zaken te regelen. Bovendien hoopt de gemeente Coevorden dat hierdoor minder mensen een beroep op de bijzondere bijstand doen.

EUR 50,- voor minima

Naast de werving voor de collectieve zorgverzekeraar heeft de gemeente Coevorden veel inspanning gepleegd om zoveel mogelijk mensen te bereiken die aanmerking komen voor het extraatje van EUR 50,- voor minima. Dit geld is door de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb beschikbaar gesteld. In Coevorden hebben 1017 mensen in december deze EUR 50,- ontvangen. Hiervan kregen 553 mensen de uitkering omdat ze al in het bestand zaten; 464 mensen kregen het bedrag na aanvraag toegekend. In totaal is EUR 50.850,- uitbetaald. Het aanvragen van de EUR 50,- is nog steeds mogelijk. De gemeente Coevorden voert hiervoor nog campagne, waarbij ook de doelgroep zelfstandigen nadrukkelijk aangesproken wordt.