Gemeente Rotterdam

Rotterdam kan terugblikken op mooie resultaten in 2008. Verrichtte inspanningen zijn het afgelopen jaar veelvuldig beloond op nationaal en internationaal niveau. Zowel de stad als bekende Rotterdammers kregen diverse prijzen uitgereikt op het gebied van evenementen, architectuur, sport, fashion, innovatie en design. Vermeldingen die bijdragen aan de versterking van het toeristisch imago van de stad. Hieronder een greep uit de behaalde prijzen als terugblik op een succesvol 2008.

Vermeldingen die bijdragen aan de versterking van het toeristisch imago van de stad. Hieronder een greep uit de behaalde prijzen als terugblik op een succesvol 2008.

Architectuur
Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy kwam de Maasstad opnieuw als winnaar uit de bus als dé architectuurstad van Nederland. Ook in het buitenland worden Rotterdamse architectenbureaus hoog gewaardeerd. Het Architectenbureau pasel.kuenzel architects won de International Bauhaus Award 2008 voor de transformatie van sloppenwijk naar een wijk met permanente huisvesting Temuco (Chili). Francine Houben, één van de weinige vrouwelijke architecten die met haar bureau Mecanoo een prominente positie in de wereld heeft verworven, is in 2008 benoemd tot zakenvrouw van het jaar. Ook werd haar ontwerp voor het Wei-Wu-Ying Center for the Performing Arts in Kaohsiung, Taiwan in Dubai bekroond met de Cityscape Architectural Award. Houben heeft in Rotterdam vooral faam gemaakt met spraakmakende projecten als Kapel Heilige Maria der Engelen (2001) en Montevideo (2006).

Evenementen
De herdenkingsactiviteiten rond het bombardement van 14 mei 1940 hebben Rotterdam de prijs voor het meest innovatieve evenement 2008 opgeleverd. Rotterdam kreeg de prijs in het kader van de jaarlijkse uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen. De jury was vooral onder de indruk van de brandgrens waarmee het verwoeste gebied werd aangeduid. Het International Film Festival Rotterdam bereikte afgelopen jaar veel filmliefhebbers en neemt de eerste plaats in bij de meeste bezoeken van entreeheffende evenementen. Het tropische Ortel Zomercarnaval trok zowel de meeste bezoeken als de meeste media-aandacht bij de eendaagse evenementen. Bavaria City Racing is als grootste Formule 1-evenement in Nederland uitgeroepen tot winnaar 'beste stadspromotie evenement'.

La City'08
Rotterdam stond in de zomer van 2008 in het teken van La City'08. In totaal droegen
55 partijen in Rotterdam hun steentje bij aan het La City programma. Zo organiseerde Stadsmagazine NL10 de 'Stoere Vrouwen Verkiezing' die werd gewonnen door Nederlands stedenbouwkundige Riek Bakker. Daarnaast presenteerde Rotterdam 's werelds grootste martiniglas in de vorm van een ijssculptuur. Rotterdam mag hiervoor een certificaat verwachten van Guinness World Records. La City'08 vond plaats naar aanleiding van Zonta International Convention die plaatsvond in Concert- en congresgebouw de Doelen. Het congres ontving het Certificate of Excellence ter ere van het veertigjarig bestaan van IAPCO (the International Association of Professional Congress Organisers). Zonta International werd hiervoor genomineerd door Congrex Holland. Met meer dan 2.000 vrouwelijke bezoekers uit 60 verschillende landen was Zonta International tevens het grootste vrouwencongres ooit in Nederland gehouden.

Sport & Fashion
Het ABN AMRO World Tennis Tournament dat 9 t/m 15 februari a.s. wordt gehouden in Ahoy Rotterdam, is uitgeroepen tot ATP Tournament of the Year. De Tournament of the Year Award is de meest prestigieuze prijs die een jury van ATP professionals toekent aan een ATP Toernooi. Tevens werd de ATP 500 Status toegekend aan het toernooi. Ahoy Rotterdam viel daarnaast in de prijzen met ING RaceSalon, het indoor autosportevenement met vele Formule 1-demo's voorafgaand aan Bavaria City Racing. Vanuit de branche ontving Ahoy hiervoor de Nationale ExpoJaarprijs voor beste publieksbeurs/ event-concept. Op het gebied van Fashion viel Marlies Dekkers afgelopen jaar opnieuw in de prijzen. Zij won de prestigieuze Amerikaanse Cila Award in de categorie 'Best Maternity'. In 2007 ontving zij deze award reeds in de categorie 'Best Fashion Lingerie'.

Innovatie & design
De 35-jarige Robin Lokers uit Standaarbuiten behaalde in samenwerking met het Rotterdamse creatieve bureau Spark design & innovation een derde plaats tijdens de finale van het SBS programma 'Het Beste Idee van Nederland 2008'. Bedacht Robin in eerste instantie een soort minibox, door de ondersteuning van Spark evolueerde dit productidee tot multifunctionele kinderstoel die in een handomdraai verandert in een veilig opstapje waarop peuters kunnen staan. Ook de innovatieve herbestemming van de Van Nelle Fabriek bleef niet onopgemerkt. Tijdens de 10e Internationale Docomomo Conferentie in Engeland september vorig jaar ontving de Van Nelle Fabriek de Europa Nostra Award uit handen van de wethouder Participatie en Cultuur, Rik Grashoff. De award, die ook bekend staat als de European Union prize for Cultural Heritage, dient als erkenning voor de restauratie en herbestemming (events & kantoren) van de Van Nelle Fabriek.

Bron: Bestuursdienst, 22-01-2009