PwC: Meer overnames in energiesector, waarde daalt

22/01/2009 10:57

PricewaterhouseCoopers B.V.

Terwijl het aantal overnames en fusies in de wereldwijde energiesector steeg, daalde de waarde van deze transacties in 2008. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarlijkse rapport 'Power Deals' van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers over fusie- en overnames in de wereldwijde elektriciteit- en gasmarkt. In 2008 waren er 954 overnames met een totale waarde van 205,6 miljard USD. Het aantal overnames steeg met 24% ten opzichte van 2007 (768 overnames). Echter, de totale waarde daalde met maar liefst 41% (372,5 miljard USD).

In elk werelddeel - Noord-Amerika, Europa en Azië - werden er meer transacties gesloten dan in het jaar 2007. Europese bedrijven waren goed voor meer dan de helft van de totale wereldwijde waarde van de fusie- en overnameactiviteiten in de energiesector. Ook in het aantal deals liep Europa met 35% voorop, gevolgd door Azië (29%) en Noord-Amerika (24%).

Aad Groenenboom, partner en industrieleider van de energiesector bij PwC: "Het grote issue voor de toekomstige overnameactiviteiten is de vraag hoe lang we moeten wachten totdat de liquiditeit terugkeert in de markten. Verder kijkt de wereld met spanning naar het tempo waarmee Barack Obama het Amerikaanse investeringsprogramma in (duurzame) energie-infrastructuur doorvoert in aanloop naar de VN Klimaattop in Kopenhagen."

Meer nucleaire energiedeals

De aandacht van fusie- en overnamepartijen voor nucleaire energie is toegenomen. De kans bestaat dat er binnen korte tijd meer vraag naar dit type energie zal zijn. De grote energiebedrijven spelen hierop in door nucleaire energiebedrijven aan te trekken. Het Franse EDF had hier een voortrekkersrol in door acquisities in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk ter waarde van bijna 30 miljard USD. Een ander gevolg van de opleving van nucleaire energie is dat er veel joint ventures zijn tussen energiebedrijven en nucleaire technologie en constructiebedrijven.

Gasspelers blijven stil

Er was bijna geen fusie- en overnameactiviteit in de gasindustrie. De spelers in deze branche kwamen nauwelijks in beweging en bleven in het bezit van deze bedrijven met vaak zeer waardevolle (gas)reserves. Slechts 11,6% van alle deals uit de energiesector werd in deze industrie gedaan. Deze waren goed voor 7% van de totale waarde van de wereldwijde energie fusie- en overnameactiviteiten.

Europa

Het aandeel van Europa, geografisch gezien, was groot qua het waardeaandeel van fusies en overnames in de energiesector. Meer dan de helft van de transacties werd afgesloten in Europa (58% van de biedingen en 53% van de gesloten transacties). In totaal werden zes van de tien grootste transacties en 45% van alle grote transacties wereldwijd (+1 miljard USD) gesloten in Europa

Aad Groenenboom:"De fusie- en overnameactiviteiten in Nederland zullen een impuls krijgen door de splitsing van de energiebedrijven in een netwerkbedrijf en een commercieel energiebedrijf, dat zich toelegt op handel, levering en productie. Deze leveringsbedrijven zullen naar verwachting in belangrijke mate worden overgenomen door grotere Europese energiebedrijven. De netwerkbedrijven blijven in overheidshanden. Voorts kan de toenemende belangstelling van energiebedrijven voor duurzame energie tot meer overnames leiden. Echter, ook hier gelden beperkingen als gevolg van de kredietcrisis."

Noord-Amerika

Terwijl het aantal biedingen steeg met tot 58%, daalde de totale waarde van Noord-Amerikaanse fusie- en overnameactiviteit met 54% (87,5 miljard USD in 2007 vs 40 miljard USD in 2008). Het uitblijven van zogenaamde megadeals was hier vooral debet aan. In 2006 en 2007 werden nog twee van zulke grote megadeals gesloten, namelijk die van Kinder Morgan (21,6 miljard USD in 2006) en TXU (43,8 miljard USD in 2007). Als deze twee deals worden weggelaten van de totalen van beide jaren (32,9 miljard USD in 2006 en 43,7 miljard USD in 2007) zou de waarde van overnames en fusies in 2008 op hetzelfde peil liggen.

Azië

Ook in Azië werd de waarde van alle fusie- en overnameactiviteiten bijna gehalveerd (49%) ten opzichte van vorig jaar. Bijna alle fusie- en overnameactiviteiten speelden zich af in de elektriciteitssector (97%). Chinese en Japanse bedrijven hadden het meeste aandeel in de Aziatische fusie- en overnamemarkt, namelijk 35% (3,5 miljard USD).

Aad Groenenboom: "Het komende jaar zal er eentje zijn van obstakels en kansen. Het niet kunnen verkrijgen van krediet c.q. de prijs daarvan zal de waarde van de transacties verder terugdringen en deze trend zal het komende jaar doorzetten. Echter, sommige bedrijven, die moeten uitbreiden of herfinancieren, waarvoor krediet moeilijk te verkrijgen is, zullen misschien hun heil gaan zoeken bij bedrijven met een sterke balans en een goede cash-flow, dus zullen de kansen op strategische overnames om die redenen toenemen. "

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl