Gemeente Beek


Beek ziet aanpak re-integratiebeleid beloond

Beek, 21 januari 2009

Het door de gemeente Beek gevoerde re-integratiebeleid heeft in drie jaar tijd geleid tot 20% minder bijstandsgerechtigden. Eind 2005 zaten er nog 236 uitkeringsgerechtigden in het bestand, tegenover 187 nu. Naast handhaving moet intensieve begeleiding naar regulier werk leiden tot een verdere afname.

In een groot aantal gevallen is de oorzaak van langdurige werkloosheid een meervoudige problematiek: een combinatie van sociale en gezondheidsredenen. Gekozen is voor een integrale aanpak. Van de 58 verwezen re-integratiekandidaten is 47% uit de uitkering. Voor Beek een toekomstige besparing in de kosten van uitkeringsgelden van 425.000 euro per jaar.

Volgens wethouder Thijs van Es is de in samenwerking met de HP Groep ontwikkelde methodiek in de praktijk het meest succesvol gebleken. Van de 34 cliënten doet 65% na een jaar geen beroep meer op de gemeente Beek. Het bedrijf neemt de bijstandsgerechtigden in dienst en ontvangt hiervoor loonkostensubsidie. Dagelijkse coaching, trainingen sociale en werknemersvaardigheden plus praktijkstages moeten leiden tot een vaste baan. Waar nodig ondersteunt HP Groep bij schuldsanering, kinderopvang, scholing (bijv. NT2) en psychologische begeleiding.

De mindere ervaringen in het verleden met 'work-first' trajecten hebben de gemeente doen besluiten met deze aanpak te stoppen. Beek wil blijven inzetten op methoden en projecten die tot uitstroom leiden en dan het liefst een combinatie van scholen en werken.

Momenteel heeft men een achttal cliënten ondergebracht in een groenproject. Een groep uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt wordt opgeleid tot hovenier. Een samenwerking tussen gemeente Beek, IKL, Citaverde en HP Groep. Dit voorjaar zijn ze klaar voor de arbeidsmarkt. Zij hebben dan een diploma op MBO-niveau en werkervaring. Beek onderzoekt of vergelijkbare werkgelegenheidstrajecten in de zorg, facilitaire dienstverlening of anderszins kunnen worden gestart. Zij die niet in staat zijn te werken, worden wel geacht te participeren binnen vrijwilligerswerk.