Gemeente Helmond


Sportpark Brandevoort

Het college gaat de raad twee scenario's voorleggen voor een sportaccommodatie in de wijk Brandevoort.

Het eerste scenario gaat uit van een sportpark voor voetbal en tennis. Gezien de beschikbare grootte van het sportpark is er dan niet meer ruimte dan voor 3 voetbalvelden en 6 tennisbanen. In dit scenario wordt tegemoet gekomen aan de wens van de wijkraad Brandevoort om faciliteiten voor een eigen voetbalvereniging te krijgen. In het tweede scenario krijgt Brandevoort een sportpark voor tennis met een multifunctioneel sportterrein, te gebruiken door de omnivereniging, scholen en kinderopvang. Voor voetbal wordt dan ruimte gezocht buiten de wijk. Daarvoor wordt gedacht aan het verplaatsen van voetbalvereniging PVV naar een locatie tussen Stiphout en Brandevoort. De kleinst mogelijke meerderheid in het college heeft een voorkeur voor scenario twee. Via de commissie Samenleving zal een voorstel met de twee genoemde scenarios en met vermelding van de standpuntbepaling van het college aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Onderzoek
We hebben als gemeentebestuur de taak om de problematiek van de sportaccommodaties stadsbreed te benaderen en uitgangspunt daarbij is duurzame oplossingen te vinden aldus eerstverantwoordelijk wethouder Jos Boetzkes. In het kader van het accommodatiebeleid voor de buitensporten wordt er hard gewerkt aan een stadsbrede planning van buitensportvoorzieningen voor de komende jaren. Daarvoor hebben we onderzoek laten doen naar de ruimtebehoefte voor de verschillende takken van buitensport. Dat onderzoek is bijna afgerond. Hieruit zal blijken dat de capaciteit van de sportparken aan de oostzijde van de stad voor de toekomst toereikend is. Aan de westzijde van de stad hebben we wel capaciteitstekorten. Deze tekorten hangen vooral samen met de uitbreiding van Brandevoort en hebben betrekking op hockey, voetbal en tennis. Omdat we die tekorten slechts beperkt op de bestaande sportparken kunnen opvangen, willen we een nieuw sportpark aan de westzijde van de stad tussen Stiphout en Brandevoort aanleggen, met PVV als vereniging. Bij een verplaatsing van PVV kan tevens perspectief ontstaan op de aanpak van het ruimteprobleem van de hockeyvereniging. Dit scenario sluit prima aan bij de belangrijkste uitgangspunten voor de Nota Ruimte voor Sport. Deze uitgangspunten hebben de steun van een externe klankbordgroep. Deze klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Raad voor de Sport, twee tennisverenigingen, twee voetbalverenigingen, een vertegenwoordiger van kleinere verenigingen, de atletiek en hockeyvereniging. Zij hebben op persoonlijke titel aan de klankbordgroep deelgenomen en stadsbreed met ons meegezocht naar oplossingen voor de capaciteitstekorten. Wanneer de nieuwste bevolkingsprognoses beschikbaar komen, zal het behoefteonderzoek definitief worden afgerond. Ik verwacht dat de Nota Ruimte voor Sport over enkele maanden kan worden gepresenteerd. Wethouder Boetzkes: Om tegemoet te komen aan de wens van de wijkraad Brandevoort heeft het college besloten om nog vóór het vaststellen van de Nota Ruimte voor Sport een uitspraak te doen over de invulling van het sportpark Brandevoort. Het is dus zeker niet zo dat wij de ontwikkelingen in de wijk Brandevoort in de weg willen zitten. Wij hebben de wijk juist duidelijkheid willen bieden door deze problematiek met voorrang te behandelen. Men mag ons daarbij echter niet verwijten dat we al rekening houden met de eerste resultaten van het stadsbrede behoefteonderzoek.

Standpunt minderheid college
De grootst mogelijke minderheid kiest een ander perspectief en komt daardoor tot een andere uitkomst. Deze minderheid is van mening dat een wijk met de omvang van Brandevoort er aanspraak op moet kunnen maken zelf invulling te geven aan de sportaccommodatie in deze wijk. Deze eigen invulling door de wijk draagt het meeste bij aan juist ook voor een nieuwe wijk gewenste sociale cohesie. En als die wijk aangeeft eigen faciliteiten te willen voor een voetbalvereniging, dan moet dat de doorslag geven, aldus dat deel van het college. Omdat het college zich in gezamenlijkheid realiseert, dat deze aangelegenheid na bovenstaande bestuurlijke voorsortering een politieke keuzebepaling vergt van de gemeenteraad, worden beide scenarios aan de raad voorgelegd. Daarbij zullen de overwegingen van zowel de meerderheid als de minderheid worden vermeld.