Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland doneert zeevaartcollectie aan Australië

22 jan 2009 | Nederland zal een deel van de historische zeevaartscollectie, afkomstig uit voor de Australische kust gezonken VOC-schepen, overdragen aan Australië. De collecties waren tot op heden verdeeld over de twee landen, maar worden nu naar verwachting in 2010 samengevoegd in West-Australië. Omdat de scheepswrakken daar voor de kust zijn gevonden heeft het de voorkeur om de verzameling in die contekst in zijn geheel te tonen.

`De collectie blijft via een speciale internetverbinding wel toegankelijk voor Nederlands publiek', verzekert minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die deze week op werkbezoek is in Australië. Hij benadrukt daarbij het belang van de voortzetting van de goede samenwerking tussen Australië en Nederland wat betreft het beschermen en tentoonstellen van het gedeelde erfgoed. 'Ieder Nederlands scheepswrak voor de kust van Australië is net zo belangrijk voor het Nederlands erfgoed als voor de geschiedenis van de Europese ontdekking van Australië.' Aldus minister Verhagen.

De kunstverzameling, opgedoken uit Nederlandse Oost-Indiëvaarders als de Batavia (1629) en de Vergulde Draeck (1656), bestaat onder andere uit munten, aardewerk, kanonskogels en navigatie-instrumenten. De Australische minister van Erfgoed Peter Garrett reageerde verheugd op het nieuws en spreekt van de `grootste schenking van zeevaartskunst aan Australië ooit'.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl