Ministerie van Buitenlandse Zaken

Waardering voor reactie Nieuw-Zeeland op brute overval

22 jan 2009 | Minister Verhagen heeft tijdens zijn bezoek aan Nieuw-Zeeland zijn dank uitgesproken over de adequate reactie van de autoriteiten op een zeer gewelddadige overval op twee Nederlandse vakantiegangers eerder deze maand.

De Nederlandse man en vrouw werden vroeg in de ochtend in een camper overvallen door een man met een mes. De overvaller verkrachtte de vrouw en vertrok met een geldbedrag. Korte tijd later werd de verdachte gearresteerd. De overval leidde in Nieuw-Zeeland tot grote publieke verontwaardiging.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) sprak tijdens een ontmoeting met zijn ambtgenoot McCully in Auckland namens Nederland zijn dank uit voor het daadkrachtige optreden van de politie en slachtofferhulp. Hoewel Nieuw-Zeeland zeker geen onveilig land is, kan criminaliteit overal voorkomen. Daarom vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken kampeerders en andere reizigers wel extra alert te zijn.

De betrekkingen tussen Nederland en Nieuw-Zeeland zijn uitstekend. 'Vanwege het alfabet zitten we als Netherlands en New Zealand op internationale conferentie vaak naast elkaar en dat karakteriseert ook de overeenkomsten in onze internationale opstelling', aldus minister Verhagen. Met zijn collega McCully en met minister van Handel Groser besprak hij onder meer de gevolgen van de internationale financiële crisis en de mogelijkheden om de economische betrekkingen met de Europese Unie aan te halen. Nieuw-Zeeland en de EU voeren verkennende gesprekken over een samenwerkingsverdrag.

Tussen Nederland en Nieuw-Zeeland bestaan veel persoonlijke banden. Emigranten uit Nederland en hun nakomelingen vormen vier procent van de bevolking. Minister Verhagen bezocht het complex 'Ons Dorp' waar bejaarde emigranten wonen in een hun vertrouwde Nederlandse omgeving. 'Het voelt heel bijzonder om zo ver van Nederland een stukje van thuis tegen te komen', vond hij.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl