Gemeente Geldermalsen

Gemeente Geldermalsen voorbeeld voor Nederland

22 januari 2009 - Gemeente Geldermalsen staat prominent vermeld in een onlangs uitgegeven inspiratieboek Dagarrangementen & Combinatiefuncties. Een uitgave van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onder de noemer Dagarrangementen & Combinatiefuncties startte in 2006 een groot aantal projecten om kinderen en ouders kansen te bieden via een samenhangend aanbod van onderwijs, sport, opvang, cultuur en zorg. Het nu landelijk bekende Geldermalsense voorbeeldproject is het Jeugdplein in Beesd. Het Jeugdplein is een samenwerkingsinitiatief van diverse organisaties uit Beesd die zich allen met jeugd bezig houden. Het Jeugdplein is de brede school van Beesd.

Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Onderwijs, cultuur en Wetenschap spreekt zich in het voorwoord lovend uit over de voorbeelden van het inspiratieboek. Zij schrijft: Goed onderwijs is belangrijk. Goede kinderopvang ook. Opvang en onderwijs moeten in mijn ogen goed op elkaar aansluiten. Pas als dat in orde is, heeft een dagarrangement een meerwaarde voor kinderen en hun ouders. Daarbij zijn combinatiefuncties een belangrijke sleutel tot succes.

Inspiratieboek met voorbeelden
Een dagarrangement is een doorlopend aanbod van opvang vóór schooltijd, onderwijs, overblijf en culturele, sportieve en educatieve activiteiten na en tijdens school. Combinatiefuncties zijn van belang om het een en ander mogelijk te maken en combineert twee of meer functies binnen of tussen meer organisaties of sectoren, uitgevoerd door één persoon. Het inspiratieboek brengt voorbeelden in beeld die de organisatie van gezin en arbeid ondersteunen. Voorbeelden waarvan vele gezinnen voordeel kunnen ondervinden.
Bij het Jeugdplein Beesd werken de basisscholen St. Antonius en De Lingelaar, Buitenschoolse opvang Animal (van Kinderopvang Rivierenland BV), de Bibliotheek, Peuterspeelzaal De Knuffel, Sportvereniging Beesd (SVB) en Harmonie Concordia samen.

Deze organisaties zijn al jarenlang actief om de inwoners van Beesd te voorzien van onderwijs, opvang en vrijetijdsbesteding. Sinds 2006 werken de organisaties samen aan de ontwikkeling van een 'brede school', met als doel om de ontwikkelingskansen van kinderen van 0 tot en met 16 jaar te vergroten. Nu dus beloond met een vermelding in het inspiratieboek onder het motto goed voorbeeld doet goed volgen vindt dit project wellicht naleving elders in het land.

Meer informatie over het jeugdplein Beesd is te vinden op www.bredescholengemeentegeldermalsen.nl

Website dagarrangementen

Website ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap