Algemene Onderwijsbond

datum: 22 januari 2009

Voor onderwijspersoneel zijn er honderden cursussen, opleidingen en conferenties. De nieuwe website ZoekSO.nl â zoek scholing onderwijs â brengt vraag en aanbod bij elkaar. ZoekSO is een uitbreiding van de succesvolle website lerarenbeurs.info, waar het opleidingenaanbod voor de lerarenbeurs overzichtelijk bij elkaar staat. De combinatie met het Onderwijsblad en de Algemene Onderwijsbond (AOb) garandeert een groot bereik. Iedere aanbieder van cursussen en opleidingen voor onderwijspersoneel kan in 2009 het eigen aanbod gratis plaatsen op zoekso.nl.

De kracht van ZoekSO zit in de multimediale aanpak samen met het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond. Het Onderwijsblad is het meest gelezen tijdschrift in het onderwijs en besteedt uitgebreid aandacht aan professionalisering van onderwijspersoneel. Zo zal bijvoorbeeld in maart de ZoekSO MASTERGIDS bij het blad verschijnen, waarin speciale aandacht wordt besteed aan masteropleidingen voor het onderwijs.

Professionalisering van onderwijspersoneel is één van de speerpunten van het beleid van de AOb. Het is volgens de bond een belangrijke sleutel in het aanpakken van het lerarentekort. In 2006 publiceerde de bond het Masterplan Onderwijs, waarin ervoor werd gepleit dat iedere leraar tijdens zijn loopbaan een masteropleiding zou moeten kunnen volgen of promoveren. Rondom het Actieplan Leerkracht heeft de AOb zich samen met de beweging van jonge leerkrachten Groene Golf sterk gemaakt voor de nu al populaire Lerarenbeurs. Bij de laatste cao voortgezet onderwijs heeft de AOb een eigen scholingsbudget voor àl het onderwijspersoneel tot stand gebracht.

Het huidige nascholingsaanbod telt honderden opleidingen, cursussen en conferenties. Voor leraren, ondersteunend personeel of managers is dat aanbod onoverzichtelijk. Zoekso maakt het vanaf half maart mogelijk om in het aanbod te zoeken en te vergelijken, zoals dat nu ook gebeurt bij de opleidingen en cursussen die in aanmerking komen bij de populaire lerarenbeurs op lerarenbeurs.info.