Provincie Overijssel

Overijssel lanceert vouchers voor kunst en cultuur

Gemeenten worden gestimuleerd om meer en beter gebruik te maken van kennis en expertise van instellingen op het gebied van cultuurhistorie, kunsten, architectuur en vormgeving. De voucher is een `cadeaubon'. De gemeente kan daarmee terecht bij instellingen voor bijvoorbeeld kennis, de organisatie van een atelier, een debat, een historische workshop of het inhuren van kunstenaars die meewerken in ruimtelijke planprocessen. De vouchers zijn beschikbaar tot en met 2013. Jaarlijks presenteert de provincie de resultaten. Een grotere leefkwaliteit in Overijssel is het resultaat!

Tijdens de lancering werd een serie voorbeelden gepresenteerd waarin kunst en cultuur een rol spelen bij ruimtelijke vraagstukken. Voor elke gemeente zijn maximaal zeven vouchers beschikbaar van 2.500 tot 8.000 euro per voucher. De vouchers worden gefinancierd door:
* de provincie Overijssel: EUR680.000,00

* het Europese subsidieprogramma EFRO: EUR 570.000,00
* provinciale cofinanciering

Opzij geschoven
Cultureel erfgoed lijkt altijd een vanzelfsprekende rol te spelen bij ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Dikwijls worden mooie cultuurhistorische rapporten geschreven die de geschiedenis van een gebied openbaren. Vaak wordt het rapport - wanneer het op ontwerpen aankomt - opzij geschoven. In het concrete ontwerpproces speelt cultuurhistorie dan geen rol meer. Om nog maar te zwijgen van de rol van de kunsten of de creatieve visie binnen dit proces.

Leefkwaliteit
Gedeputeerde Rietkerk (Ruimte, Wonen en Milieu) stelt: "Overijssel heeft leefkwaliteit hoog in het vaandel en heeft inhoud, budget en menskracht om kunst en cultuur te integreren in de provinciale ruimtelijke opgaven en plannen. De kwaliteit van Overijssel wordt echter voor een belangrijk deel bepaald door de gemeenten. En niet elke gemeente heeft zomaar de mogelijkheid om kunst & cultuur te integreren."

Inzetbaar op innovatieve manier
Gedeputeerde Buursink (Cultuur, Europa en Stedelijke netwerken): "Planologie vanuit regionale identiteit is een belangrijk onderwerp op de Europese agenda. Wij laten zien op welke wijze Europese middelen inzetbaar zijn op een innovatieve manier. De vouchers bieden wethouders de gelegenheid om een aanpak uit te proberen. Ze dagen culturele instellingen uit om gericht aanbod te maken binnen de fysieke sector!"

Kijk voor meer informatie over het programma cultuur en ruimte en de vouchers op www.cultuurenruimte.nl