Senternovem

22-01-2009 | Nieuwe subsidieronde voor reductie niet CO2-broeikasgassen

Aanvragen kan van 1 maart tot en met 29 april 2009

Heeft u een onderzoek of marktintroductie waarmee u de uitstoot van niet CO2-broeikasgassen wilt verminderen in de landbouw, koelsector of op stortplaatsen? En werkt u bij een bedrijf, onderzoeksinstelling, universiteit, milieudienst, provincie of gemeente? Vraag dan subsidie aan bij ROB. Er is 750.000 euro beschikbaar. Aanvragen kan van 1 maart tot en met 29 april 2009. Later dit jaar komt er ook een subsidiebedrag voor innovaties.

De nieuwe subsidieronde moet er voor zorgen dat in 2020 de uitstoot van de niet CO2-broeikasgassen (methaan, lachgas, HFK's, PFK's en SF6) halveert. Om deze kabinetsdoelstelling te halen zijn ideeën en acties op dit gebied uit onder meer het bedrijfsleven onmisbaar. De maximale subsidiebedragen variëren van 100.000 tot 150.000 euro. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het type project. Het gaat daarbij om:
* Onderzoeksprojecten

* Haalbaarheidsonderzoeken

* Ontwikkelingsprojecten

* Demonstratieprojecten

* Marktintroductieprojecten

Informatie en aanvraag
Alle informatie en benodigde formulieren vindt u op de website van ROB, www.senternovem.nl/rob. Hier staan ook voorbeelden van de ruim honderdzeventig projecten die de afgelopen jaren subsidie hebben ontvangen. Zo is er bijvoorbeeld subsidie verleend aan een project voor klimaatvriendelijker runderen, een klimaatbemestingsadvies en natuurvriendelijke koeling in een sportzaal.

De eerste subsidieronde start 1 maart en sluit op 29 april 2009. Als er subsidiegeld over is, opent ROB een tweede ronde van 1 september tot en met 15 oktober. Is het budget in de eerste ronde uitgeput, dan komt er geen tweede periode.

Nieuwe innovatieregeling
In samenwerking met het ministerie van VROM ontwikkelt ROB een nieuw financieel instrument. Dit richt zich specifiek op innovaties en op het invullen van gaten in maatregelen die al in de afgelopen tien jaar zijn genomen. Hiervoor stelt ROB naast de subsidieregeling 400.000 euro beschikbaar. De opzet en de inhoud van deze regeling zijn nog niet bekend. Op de website en in de nieuwsbrief van SenterNovem vindt u de actuele stand van zaken.

Downloads

Publicatie Staatscourant subsidie ROB 2009