Gemeente Heemskerk


donderdag, 22 januari 2009

Voorkeurslocatie nieuwbouw RKZ in Heemskerk/Uitgeest

De gemeentebesturen van Heemskerk en Uitgeest zijn tevreden met de keuze van de Raad van Toezicht van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) voor het Tolhek als voorkeurslocatie voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. De regio IJmond houdt met de keuze voor het terrein aan de Communicatieweg ook op termijn een modern ziekenhuis binnen de grenzen. De beoogde locatie ligt deels binnen de gemeentegrenzen van Heemskerk en deels binnen die van Uitgeest.

Het nieuwe ziekenhuis komt in de visie van de Raad van Toezicht van het RKZ op de locatie Tolhek. De beschikbare oppervlakte is ruimschoots voldoende voor de nieuwbouw, inclusief parkeergelegenheid, wegenstructuur etc. De locatie aan de Communicatieweg ligt centraal in de regio. Verder is de bereikbaarheid - in de nabijheid van rijksweg A9 en het onlangs verbrede kruispunt Tolweg-Communicatieweg-Baandert - zeer goed te noemen. De mogelijkheid om de locatie een eigen aansluiting te geven op de Rotonde T54 vormt een duidelijke meerwaarde. Volgens afspraken met de provincie krijgt het nieuwe ziekenhuis (verwachte opening: begin 2015) een busverbinding. Op het Heemskerkse Tolhek zijn op dit moment een afvalbrengstation van de ReinUnie gevestigd en de gemeentewerf. Aan de Tolweg bevindt zich een woning. Ook aan de Communicatieweg staan enkele woningen en er is een benzinestation. De rest van het gebied bestaat uit grasland en braakliggende grond. Met enkele partijen is overleg gevoerd of wordt nog gesproken om de juiste oplossingen te vinden.

De gemeentebesturen van Heemskerk en Uitgeest zijn verheugd dat het Rode Kruis Ziekenhuis gekozen heeft voor een plek in de regio IJmond. "Een goed uitgerust en volgens de modernste inzichten werkend ziekenhuis hoort thuis in onze regio. Het is goed voor de inwoners van de IJmond en het is goed voor de werkgelegenheid en bedrijvigheid van onze regio. Deze locatie zal door zijn centrale plek en zijn bereikbaarheid zeker een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg in de toekomst. Wij zullen ons dan ook gezamenlijk inspannen om de voorbereidingen voor de nieuwbouw zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen."

---