Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Plasterk beschermt Brunssums mijnverleden

Persbericht

Zeist/Amersfoort, 22 januari 2009
De mijnkoloniën in Brunssum worden vandaag, 22 januari, officieel aangewezen als beschermd gezicht. Minister Plasterk van Cultuur overhandigt het aanwijzingsbesluit aan wethouder Geurts van de gemeente Brunssum. Vanwege de aanwijzing zijn verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij het mijnbouwverleden centraal staat.

In de periode 1910-1940 kreeg het dorp Brunssum te maken met honderden mijnwerkers van de Staatsmijnen Hendrik en Emma. Om al het personeel te kunnen huisvesten werd een aantal mijnwerkerswijken gebouwd. De mijnkolonie was de woonwijk van de mijnwerker en is opgezet als een tuindorp. Ingenieurs van de Staatsmijnen en bekende architecten zoals J. Stuyt en A. Boosten hebben de wijken ontworpen. Iedere kolonie had zijn eigen specifieke stedenbouwkundige en architectonische uitwerking.

De afgelopen jaren heeft de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten onderzoek verricht naar de cultuurhistorische waarden van het mijnbouwerfgoed in de Oostelijke Mijnstreek. Daaruit is naar voren gekomen dat Brunssum een bijzonder stedenbouwkundig ensemble is uit het tijdperk van de steenkolenmijnen. Het gaat hier om een vijftal mijnkoloniën, twee parken, een mijnspoortracé en de relatie van deze elementen met de voormalige mijnterreinen. Het beschermd gezicht is erop gericht de samenhang en het historisch karakter van dit gebied voor lange termijn te behouden.

Rondom de officiële aanwijzing door de minister heeft de gemeente Brunssum een feestelijk programma georganiseerd, met lezingen, workshops en een expositie. De officiële aanwijzing wordt symbolisch bekrachtigd op locatie in Treebeek, een van de gebieden die vallen onder het beschermd gezicht.