Gemeente Rotterdam

Nr. 9

22 januari 2009

Rotterdam pleit voor Rijksbijdrage wijkeconomie
Rotterdam werkt aan verlenging Kansenzones

Wegens het succes van de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam (OKR) werkt Rotterdam hard aan een vervolgregeling. De regeling heeft de duur van een jaar, waarbij wordt ingezet op een investeringspremie van 40%, met een maximum van ¤ 40.000,-. 'De Kansenzoneregeling heeft zich de aafgelopen jaren bewezen. Deze investering mogen we nu niet overboord zetten. Rotterdam maakt daarom nu zelf verlenging van de regeling mogelijk, maar ik verwacht ook dat het Rijk juist nu haar verantwoordelijkheid neemt en blijft investeren in wijkeconomie, zeker gezien het huidige economisch tij.' Dat schrijft wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) vandaag aan de gemeenteraad, naar aanleiding van het aflopen van de Rijksbijdrage aan de Kansenzoneregeling.

Kansenzones effectief

De afgelopen vier jaar hebben ruim 600 ondernemers in Rotterdam-Zuid door middel van Kansenzones fors in hun bedrijf geïnvesteerd. Het ging hierbij om een gezamenlijke investering door ondernemers, gemeente en Rijksoverheid van ruim 40 miljoen euro in de aangewezen wijken op Zuid. De waardering voor de Kansenzoneregeling vanuit ondernemers is hoog; 70% waardeert de regeling met een 8 of hoger. Daarnaast geeft 65% van de ondernemers aan dat Kansenzones een positieve invloed heeft op de omzet, driekwart vindt dat de regeling bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de vestigingsplaats. Vanwege de positieve resultaten van Kansenzones werkt Rotterdam aan een doorstart van de ondernemersregeling.

Volgens wethouder Schrijer heeft Kansenzones zich bewezen als een succesvolle regeling en is het van groot belang om de reeds gevestigde ondernemers in de wijken te behouden en nieuwe ondernemers aan te trekken. 'Het is onbegrijpelijk dat de minister heeft gekozen om te stoppen met de doeluitkering economie vanuit het Grotestedenbeleid. De wijken krijgen hieronder te leiden, terwijl blijvende aandacht voor de wijkeconomie op Rijksniveau juist nu van groot belang is', aldus Schrijer. De Tweede Kamercommissie Economische Zaken vergadert 29 januari over de Midterm Kansenzones.

noot voor de redactie/