Gazastrook neemt de schade op 22 januari 2009, New York - In de Gazastrook zijn door de oorlog tussen Hamas en Israël duizenden huizen verwoest of beschadigd geraakt. Vóór het uitroepen van het staakt-het-vuren hebben ongeveer 50.000 Palestijnen hun toevlucht gezocht tot onderkomens van de VN, zoals schoolgebouwen. Nu het geweld voorbij is, keren velen terug naar hun huizen of wat daarvan over is.

Verwoestingen in een vluchtelingenkamp in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Foto: Unicef/NYHQ2009-0042/El Baba Verwoestingen in een vluchtelingenkamp in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Foto: Unicef/NYHQ2009-0042/El Baba

"Unicef is druk bezig met het verlenen van hulp aan de inwoners van de Gazastrook," zegt Patricia McPhillips, de speciale vertegenwoordiger van Unicef voor de bezette Palestijnse gebieden.

"We helpen ook kinderen die geen dak meer boven hun hoofd hebben," voegt ze hieraan toe. "We zetten 30 centra op waar deze kinderen terechtkunnen, zodat hun families de gelegenheid hebben om hun zaken weer op orde te krijgen.

De schade die door het conflict is veroorzaakt, bedraagt volgens de Palestijnen bijna 1,5 miljard euro. Tijdens het Israëlische offensief in de Gazastrook zijn ongeveer 1.300 Palestijnen omgekomen en duizenden gewonden gevallen. Vooral kinderen lijden zwaar onder de zowel geestelijke als lichamelijke gevolgen van de oorlog. "We hebben nog niet eerder meegemaakt dat kinderen zulke ernstige oorlogswonden hadden," zegt Imad Al Majdalawi, chirurg in het Shifa-ziekenhuis in Gaza.

In de rij voor water in Rafah. Foto: Unicef/NYHQ2009-0044/El Baba In de rij voor water in Rafah. Foto: Unicef/NYHQ2009-0044/El Baba

Hulporganisaties in de Gazastrook hechten groot belang aan het bieden van psychosociale hulp aan families. Daarnaast willen ze op een structurele en snelle manier de hulpbehoefte in kaart brengen. Medewerkers van partnerorganisaties van Unicef leggen hiervoor huisbezoeken en bezoeken aan opvangruimtes van de VN af.

"Unicef heeft een team met hulpverleners op pad gestuurd die geestelijke bijstand bieden. Ook het onderwijs moet zo snel mogelijk weer worden hervat," aldus McPhillips.