College voor zorgverzekeringen

Farmacotherapeutisch Kompas belangrijkste bron onafhankelijke geneesmiddeleninformatie
Publicatiedatum: 22-01-2009
Publicatienummer: 09/01

CVZ presenteert 25ste editie Farmacotherapeutisch Kompas

Van alle artsen in Nederland gebruikt 95% het Farmacotherapeutisch Kompas in de spreekkamer. Bovendien beschouwt het merendeel van hen het Kompas als de belangrijkste bron voor onafhankelijke geneesmiddeleninformatie. Dit blijkt uit onderzoek dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft laten uitvoeren ter gelegenheid van het uitkomen van de 25ste editie van het Farmacotherapeutisch Kompas.

Het CVZ streeft naar een verantwoord zorgpakket en bevordert het gepast gebruik ervan. Onderzoeksbureau Research voor Beleid heeft daarom in opdracht van het CVZ onderzoek gedaan naar de rol die het Farmacotherapeutisch Kompas speelt bij het bevorderen van gepast gebruik van geneesmiddelen. Onder gepast gebruik verstaat het CVZ dat artsen het meest effectieve én laagst geprijsde geneesmiddel voorschrijven.

Uit het onderzoek - onder meer onder 2000 artsen blijkt dat het Farmacotherapeutisch Kompas van het CVZ bijdraagt aan het gepast gebruik van geneesmiddelen. Ongeveer 99% van alle huisartsen en medisch specialisten (die veel voorschrijven) gebruiken het Kompas zeer frequent bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Alleen specialisten die weinig voorschrijven, gebruiken het Kompas iets minder frequent (89%). Ook beschouwt het merendeel (86%) van alle artsen het Kompas als de belangrijkste bron voor onafhankelijke geneesmiddeleninformatie.

25ste editie Farmacotherapeutisch Kompas
Het Farmacotherapeutisch Kompas verschijnt deze maand voor de 25ste keer. Het Kompas is een uitgave van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en biedt sinds 1982 onafhankelijke geneesmiddeleninformatie. Het Kompas heeft in de afgelopen 25 jaar een ontwikkeling doorgemaakt: de oplage groeide van 35.000 naar 62.000 exemplaren. Ook verscheen er naast de boekvorm ook de cd-rom, de PDA-applicatie en is het Kompas voor iedereen vrij in te zien op internet. In 2008 werden er mee dan 35 miljoen (!) paginas van de Kompas-website bezocht.

FK-mobiel: smartphone met mobiel internet
Ter gelegenheid van het uitkomen van de 25ste editie van het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) presenteert het CVZ een digitale noviteit: FK-mobiel. Hiermee is het Kompas voortaan gratis te raadplegen met een smartphone. Artsen en apothekers kunnen hiermee overal en op ieder moment beschikken over de betrouwbare en onafhankelijke geneesmiddeleninformatie van het CVZ.