FloraHolland


Samenwerking essentieel voor Snijheester en Decoratiegroenkwekers

FLORAHOLLAND (22 januari 2009) - Op 15 januari organiseerde FloraHolland in samenwerking met LTO groeiservice een informatiedag voor Snijheester en Decoratiegroen kwekers. Ruim honderd kwekers kwamen in Bleiswijk bij elkaar om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen binnen hun productgroep. Zeetransport en marktanalyse waren twee onderwerpen op het gevarieerde programma. Ook was er de gelegenheid om in de Cash & Carry Terra Bleiswijk rond te kijken, waar de ondernemers een voorjaarsshow organiseerde.

Breed assortiment
Binnen de productgroep Snijheesters en Decoratiegroen vallen allerlei soorten bladproducten (bijvoorbeeld Monstera), takken (Corylus), besproducten (Ilex) en een grote groep overige bladproducten (Photinia). Aanvoer uit deze productgroep bij FloraHolland omvat ruim 572 miljoen stuks per jaar. Opvallend is dat in 2008 alleen de verkoop via FloraHolland Connect is gestegen.

Het Productschap Tuinbouw heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een Marktanalyse voor SnijHeester en Decoratiegroen. Uit de SWOT-analyse (Strength, Weakness, Opportunity and Threat) zijn aanbevelingen voor deze productgroep gedaan. Rode draad hierin is om te komen tot een betere en veelvoudige samenwerking in de keten. Dit betreft het beter informeren van de handel over het product en de productie tot aan de onderlinge samenwerking van kwekers.

De productgroep Snijheester en Decoratiegroen is heel divers. Veel van deze (over het algemeen kleinere producten) dalen in volume. Het wordt voor kopers daarom steeds belangrijker om te weten wanneer een product op de markt komt en hoe groot de beschikbaarheid is. De handel moet hier beter over geïnformeerd worden. Bijvoorbeeld door samen een of meerdere weken per jaar het assortiment Decoratiegroen te presenteren in de vitrines van FloraHolland.
In bijna elk boeket zit wel iets van Decoratiegroen, maar de keuze is divers. Hoe zorgt een kweker er nu voor dat juist zijn product in dat boeket wordt verwerkt? Informatie is voor de handel essentieel. Samenwerking met andere kwekers zou een oplossing kunnen zijn. Een van de aanbevelingen uit dit rapport is om de klant beter te leren kennen. Wat doet de bloemist met al dat mooie groen? In de praktijk werd hier gelijk invulling aan gegeven. Na de presentaties bezochten de aanwezigen de voorjaarsshow van C&C Terra Bleiswijk. Hier spraken aanvoerders onder het genot van een hapje en een drankje met arrangeurs en bloemisten over de aanbevelingen.