Dienstenbond CNV

Nieuws

22 januari 2009

CNV Dienstenbond eist stopzetting invoering all-in uurloon bij Albert Heijn

CNV Dienstenbond stapt naar de rechter als Albert Heijn Company niet voor maandagmiddag 12.00 de invoering van een all-in uurloon heeft stopgezet. Dat hebben de advocaten van de vakbond vanmiddag laten weten aan de leiding van het supermarktbedrijf. Volgens CNV-bestuurder Fedde Monsma overtreedt Albert Heijn Company met een dergelijke beloning willens en wetens zowel cao-afspraken als de wet.

Een all-in beloning betekent dat in het uurloon van medewerkers componenten zijn verwerkt die niet meer apart uitbetaald worden, zoals vakantiegeld, vakantie-uren, ADV en winstuitkering. Albert Heijn is van plan medewerkers met een contract van 48 uur of minder per periode op deze manier te gaan belonen. Dat geldt niet alleen voor mensen in de supermarkten, maar ook voor die bij Etos, Gall & Gall, CoffeeCompany en Albert.nl. ,,Het is een slinkse manier om flexibiliteit over de rug van medewerkers te organiseren'', zegt Fedde Monsma, die er geen goed woord over heeft. Hij wijst erop dat Albert Heijn met deze maatregel bewust in gaat tegen de afspraken in maar liefst acht cao's. ,,Dat zouden de medewerkers eens moeten proberen... Albert Heijn verliest zo elk recht van spreken. Dit is een donkerrode kaart waard."

Volgens Monsma past een dergelijke maatregel goed in het straatje van de grootgrutter. ,,De praktijk van alle dag is dat medewerkers in toenemende mate ingezet worden op uren dat de werkgever dat nodig heeft, zonder rekening te houden hun wensen. De invoering van een all-in uurloon zou dat alleen maar meer in de hand werken".

Monsma voelt zich bovendien geschoffeerd omdat men CNV Dienstenbond niet in een eerder stadium betrok bij dit onderwerp. ,,De arrogantie van Albert Heijn kent geen grenzen lijkt het wel. Zonder enige ruggespraak worden medewerkers in een steeds flexibeler keurslijf gedwongen. Nu gaat men zelfs zo ver de wet en de cao daarvoor opzij te zetten. Hier steken we toch echt een stokje voor.''

Lees hier verder de nieuwsbrief die naar onze leden bij AH-Company (Albert Heijn, Etos, Gall en Gall, CoffeeCompany en Albert.nl) is verstuurd.